Rik Jungmann |
Douwe van Essen |
Wijdemeerse Webkrant |
Appartementen Kerklaan
Kortenhoef, 26 april 2006 De heer Jonges van de Barend Udolaan in Kortenhoef protesteerde vanavond tegen de plannen om op de plek van de Oude Herberg appartementen te bouwen. Aan de Kerklaan in Kortenhoef staat de Oude Herberg. Ooit was het een hotel. Daarna werd het gebouw in 1997 een asielzoekerscentrum, tot eind 2002. Vanaf dat moment staat het gebouw leeg. In 2002 werd nog gedacht dat er binnen twee jaar appartementen zouden komen.
In november 2004 kwamen de eerste plannen naar buiten. Er was een ontwerp gemaakt met drie bouwlagen, waarin twintig tweekamer-appartementen. De bouw zou starten in maart 2005 dacht men toen.
Daarna werd het stil. Tot vanavond. De heer Jonges sprak in namens de omwonenden. Hij woont zelf aan de Barend Udolaan. Het gebouw zal dicht op zijn achtertuin staan, waarbij men vanaf de galerij in zijn tuin kijkt. Hij bleek een jaar geleden een zienswijze te hebben ingediend, maar daar nooit een reactie op te hebben gehad. Ook de liftschacht, die tien meter hoog wordt, baarde hem ernstige zorgen, omdat die zonlicht weg zal nemen. Een eventuele planschadeuitkering noemde Jonges een zakje geld waar hij niets voor koopt. Hij hekelde de lange tijd die tussen het indienen van de zienswijzen en deze commissiebehandeling lag, alsmede het volslagen gebrek aan communicatie over de kwestie. Hij had een maquette gemaakt waamee hij aantoonde dat het nieuwe gebouw aanzienlijk groter wordt dan het huidige en veel dichter op de bestaande bebouwing komt.
Vanuit de commissie kreeg hij bijval van Jaap van Waveren (DBL) die zich hardop afvroeg wat de welstandcommissie aan deze situatie gedaan heeft. Ook René Voigt (DBW) viel de heer Jonges krachtig bij. Hij hekelde dat er in de plannen wordt gesproken van "verstedelijking"van de kern van Kortenhoef. "Het plan rammelt, er moet een laag vanaf." Joep Frijdal (VVD) zei dat de burger betrokken moet worden bij plannen. "Dat is hier niet gebeurd." Brief en Zienswijzen onbekend Toen commissievoorzitter Michiel van Balen het woord gaf aan wethouder Wim Neef voor een reactie, ontstond een merkwaardige situatie. De wethouder bleek de brief van de bewoners niet te kennen, evenmin als de zienswijzen van een jaar eerder. Hij was dan ook volstrekt niet in staat om te reageren. Daarop stelde de voorzitter voor om het onderwerp te agenderen voor de volgende commissievergadering. De situatie deed vaag denken aan de Voorstraat. Ook daar ging het om een appartementencomplex. Ook daar was één van de bezwaren dat bewoners van de appartementen in de tuinen van de nabijgelegen huizen zouden kijken. Wordt vervolgd. |