Persbericht
Cliënten geven afdeling Sociale Zaken 6,8 voor dienstverlening
Cliënten van afdeling Sociale Zaken zijn tevreden over de dienstverlening van deze afdeling en waarderen deze met een 6,8. Dit blijkt uit het schriftelijke klanttevredenheidsonderzoek dat in het najaar van 2005 in opdracht van de gemeente is gehouden. Cliënten van Sociale Zaken blijken erg tevreden over de consulenten, de wachttijden en de telefonische bereikbaarheid van Sociale Zaken.
De enquête is ontwikkeld door onderzoek- en adviesbureau SGBO in samenwerking met Stimulanz. In 2005 hebben 31 andere gemeenten dezelfde enquête aan hun cliënten aangeboden, hierdoor kunnen de Wijdemeerse bevindingen gerelateerd worden aan een landelijk gemiddelde.
Respons Alle 140 mensen in Wijdemeren die een maandelijkse uitkering van de gemeente ontvangen hebben een enquêteformulier en een retourenveloppe ontvangen. Daarvan zijn 61 formulieren ingevuld en teruggestuurd, met als resultaat: een gemiddeld rapportcijfer van 6,8. Iets lager dan het landelijke gemiddelde van 6,9. Op telefonische bereikbaarheid scoort Wijdemeren met een 6,8 hoger dan het landelijk gemiddeld (6,6). Daarnaast blijken cliënten erg tevreden over de consulenten en de wachttijden. Ook zijn ze te spreken over de stiptheid van uitbetaling (7,7) en de bejegening door medewerkers (7,6). Dit is wel lager dan het landelijk gemiddelde (8,0). Cliënten die een klacht bij de gemeente hebben ingediend zijn minder tevreden. Zij geven voor de snelheid voor het afhandelen van klachten een 3,9 en de manier van afhandelen een 3. In het onderzoek is door 7 mensen aangegeven dat zij gedurende de afgelopen twee jaar een informele hebben ingediend. Volgens de onderzoekers is dit aantal onvoldoende groot om conclusies aan te kunnen verbinden. In 2005 zijn geen formele klachten van cliënten bij de klachtencoördinator ingediend en is het aantal bezwaar- en beroepschriften ongeveer gelijk gebleven op 20 per jaar.
Nulmeting
De uitkomsten van de enquête gebruikt de gemeente om de dienstverlening te verbeteren. Belangrijkste punt van aandacht is het verbeteren van de klachtenafhandeling. Het onderzoek dient als zogenoemde 'nulmeting'. In 2006 wil het college cliënten van Sociale Zaken wederom vragen om hun mening over de kwaliteit van de dienstverlening.
|