Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Referendumdebat Ankeveen

Ankeveen, 28 mei 2005

Op de Ankeveense markt werd vanochtend tussen half tien en half elf gedebatteerd over het referendum voor de Europese grondwet. Een zeer levendig en leuk debat onder een stralende zon.


De mega-zeepkist op de markt in Ankeveen. V.l.n.r. Herman Stuyver, gespreksleider, Gert Zagt (DBL), Felix Flameling (D66), Freek Visser (CDA), Robby Israel (VVD), Kris Douma (PvdA) en Suse Offerhaus (GL).

Bruisend Ankeveen nam het initiatief om vandaag de markt op te levendigen met een debat over het referendum voor de Europese grondwet. Omdat het bezoek aan de markt iets minder was vanwege het stralende weer, was ook de belangstelling voor het debat niet zo heel groot. Toch dromde er een groepje mensen om de aanhanger (als een enorme zeepkist) waarop de politieke partijen hadden plaatsgenomen.


Gert Zagt citeert uit de referendumkrant. Tegen!

De lokale partijen waren uitgenodigd. Van de PvdA had men er de voorkeur aan gegeven om een afgevaardigde van buiten te laten komen. Voor de PvdA kwam Tweede Kamerlid Kris Douma. De andere partijen hadden gezorgd voor lokale representanten. Het CDA werd vertegenwoordigd door raadslid Freek Visser, DBL door fractievoorzitter Gert Zagt en D66 door fractievoorzitter Felix Flameling. De VVD had haar voorzitter van de afdeling Wijdemeren afgevaardigd, Robby Israel en GroenLinks werd vertegenwoordigd door afdelingsbestuurslid Suse Offerhaus.

Herman Stuyver leidde de discussie met verve, waarbij zijn geoefende toneelstem bij het ontbreken van een geluidsinstallatie goed van pas kwam. Alle deelnemers hadden zich goed voorbereid. Gert Zagt had een aantal zaken vooraf opgezocht en citeerde daaruit. Robby Israel wist uit het hoofd wetsartikelen te noemen met hun nummer.


Links Felix Flameling (D66), rechts Freek Visser (CDA), wij horen bij Europa, het is goed voor de economie en het bestuur van Europa wordt beter.

Twee forumleden waren tegen de grondwet, Gert Zagt en Robby Israel, de overige vier waren voor. Alle argumenten die ook op de nationale televisie aan de orde komen werden ook hier gehanteerd. Wij moeten mee doen met Europa, wij hebben er belang bij, het bestuur van Europa wordt beter en democratischer, etc., etc. En, Europa komt nog verder van de burger, Nederland heeft in de nieuwe constellatie minder invloed, Nederland raakt het vetorecht kwijt, de grote landen bepalen toch wat ze willen, etc., etc. Wij zullen ze hier niet herhalen.

Eén nieuw argument werd aangedragen door Robby Israel. Hij citeerde de eerste zin uit de Amerikaanse constitutie, die begint met "We, the people of the United States". Daar zette hij de preambule van de Europese grondwet tegenover. Die begint met: "Zijne Majesteit de Koning der Belgen, de President van de Tsjechische Republiek, Hare Majesteit de Koningin van Denemarken, de President van de Bondsrepubliek Duitsland, de President van de Republiek Estland, de President van de Helleense Republiek, Zijne Majesteit de Koning van Spanje, de President van de Franse Republiek, etc., etc.


Kris Douma pareert de stelling van Robby Israel.

Hij wilde hier mee aangeven dat de Europese grondwet niet uitgaat van het primaat van het volk. Kris Douma nam de gelegenheid te baat om hiermee aan te geven dat hiermee het respect voor de individualiteit van de lidstaten beklemtoont wordt. Om kort te gaan dezelfde tekst wordt door voor- en tegenstanders op eigen wijze uitgelegd.

Bij de vragen uit het publiek verwoordde Nelleke Schenkkan (fractievoorzitter GL) in feite het diepgewortelde wantrouwen dat bij de kiezers heerst. "Op papier staat het er wel allemaal mooi, maar wat komt ervan terecht, hoe werkt het uit?"

Herman Stuyver hield na afloop van het debat een stemming onder het publiek, waar zich een meerderheid "voor" aandiende.


PvdA onderonsje: wethouder Ties Hagen, fractievoorzitter Lia Moote en kamerlid Kris Douma.

Nadat de forumdiscussie was afgerond, waren alle sprekers en het publiek, ondanks de matige opkomst, enthousiast over het initiatief en de mogelijkheid om op de markt zo politiek te kunnen bedrijven.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 30º Naar volgende bericht