Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Zijlijn: Demagogie?

Wijdemeren, 19 mei 2005

Cor Koster reageert op de column In de Zijlijn van vandaag over de EU grondwet op de homepage van de Wijdemeerse Webkrant.

In een column wordt per definitie overdreven. Dat is de aard van het beestje. Cor Koster bestempelt dat als demagogie. Dat kan natuurlijk ook. Hoe dan ook, wij beiden roepen u op om op 1 juni te gaan stemmen, voor of tegen.

Reactie

Grondwet? Ja, natuurlijk

Beste Rik,

Je column van vandaag heeft de juiste titel: "Angst Aanjagen". Want dat is wat je doet. Angst voor overheersing, angst voor onmacht. Je hebt kennelijk besloten om "nee" te stemmen bij het referendum, en je hebt, als columnist, natuurlijk het volste recht om uitgebreid te vertellen waarom je dat doet. Maar deze keer zijn je argumenten erg demagogisch, iets wat ik niet van je gewend ben. Toegegeven, er zijn, bij het begin van de campagne, een paar kabinetsleden geweest, o.a. Donner, die het hebben gehad over de toeneming van de oorlogsdreiging als Nederland de grondwet niet ratificeert. Maar dat is inmiddels voldoende gecorrigeerd. Maar jij hebt die rol nu overgenomen. Jij bent nu degene die anderen angst aanjaagt. En dat op basis van onzinnige argumenten. Ik noem er een paar.

Je schrijft over de euro, die men in Denemarken niet wilde: "Als we minister Donner mogen geloven was er oorlog uitgebroken en was Denemarken aangevallen door Duitsland." Donner heeft nooit gezegd dat Denemarken, of enig ander land, aangevallen zou worden als ze niet instemden met de euro. Of met de grondwet. Je schrijft: "Als we minister Brinkhorst mogen geloven dan was in Denemarken het licht uitgegaan. Uit eigen ervaring kan ik u zeggen dat ze daar nog steeds licht hebben." Ja natuurlijk. Net zoals er ook nog steeds licht is in Engeland, IJsland en Noorwegen, en zelfs Zwitserland. Ook die landen zijn in de laatste 50 jaar niet aangevallen. Evenmin als Frankrijk, Duitsland en Engeland, die in het verleden gruwelijke oorlogen gevoerd hebben. Eén van de redenen is dat het bestaan van de Europese Unie een pacificerend effect heeft op heel Europa. Trouwens, noch Donner, noch Brinkhorst hebben ooit iets gezegd over Denemarken in verband met de euro of de grondwet. Je moet die mensen geen woorden in de mond leggen. Dat is demagogie.

Dan je opmerkingen over de gegevens die America wil van alle passagiers. Je schrijft: "Het Europese parlement was daar in grote meerderheid tegen. Toch gebeurde het gewoon. Frits Bolkestein besloot dat en het door ons gekozen spek en bonenparlement had het nakijken. Ze konden er niets tegen doen. Dat is de EU. Waarom zou je dan nog gaan stemmen voor een tandeloos showparlement nietwaar?" Dat is nou net één van de belangrijke zaken in de grondwet: het parlement krijgt meer te zeggen. Kennelijk wil jij dat niet. Dat is je goed recht. Maar dan moet je niet klagen over het feit dat op dit moment het parlement niet voldoende invloed heeft.

En dan is het natuurlijk helemaal raar als je enerzijds klaagt over een "tandeloos showparlement" en anderzijds over "vergadercircuits van ambtenaren in Brussel die achter gesloten deuren" besluiten over van alles en nog wat. Ik heb dat artikel in de NRC ook gelezen, en heb daar een heel andere indruk aan overgehouden: de EU heeft een uiterst effectief en efficiënt instrument om de zaken in Europa te stroomlijnen. En vergeleken met een gemiddelde Nederlandse stad is het aantal ambtenaren in Brussel zeer bescheiden, en kosten ze zeker geen handenvol geld. Niet voor niets meldde de NRC dat de "comitologie" efficiënter werkt dan alle multinationals.

Vervolgens maak je je druk over Zalm, in verband met die te hoge wisselkoers waarvoor de gulden destijds tegen de euro zou zijn ingeruild. Ik heb de discussie nauwkeurig gevolgd, en gelezen wat allerlei economen er over te zeggen hadden, en mijn conclusie is niet dat "10% van ons spaargeld en onze pensioenen verdampt. In rook opgegaan." Dat is weer zo'n demagogische opmerking, die bij enig nadenken zelfs voor niet-economen complete onzin is. Het is echt niet zo'n grote ramp dat dit gebeurd is. Wat wel heel onacceptabel is – en gek genoeg noem je dat niet – is dat wij, burgers èn parlement, destijds niet voldoende op de hoogte gesteld zijn van de problematiek.

Er zijn meer dingen in je tekst die niet kloppen. In feite is zo'n driekwart van wat je beweert aantoonbare onzin. Maar waar ik het wel heel erg mee eens ben, is de laatste zin van je stukje:

"Wat u er ook van vindt, grijp wel deze kans om uw stem te laten horen en ga stemmen".

Zoals je inmiddels begrepen zult hebben, ga ik "ja" stemmen.

Cor Koster


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 20º Naar volgende bericht