Rik Jungmann

---

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Het Raadsel van de Brug

Kortenhoef, 14 juni 2005

In de Gooi- en Eemlander woedt een discussie over een schilderij van een brug. Is het de Kooibrug, de Kattenbrug, de Graversbrug of een andere brug?

Enkele dagen geleden stond bij een artikel van Simone Stevens in de G&E een afbeelding van een schilderij met de titel Bruggetje in Hilversum van Hobbe Smith. Het leek op de brug in de Kortenhoefsedijk, de Kattenbrug. Maar dat is niet Hilversum.

Carole Denninger, die een boek over de Kortenhoefse schilders schreef, werd geraadpleegd. Zij wist met zekerheid te melden dat het niet de Kattenbrug was en ook niet de Kortenhoefsedijk. Maar wat dan wel? De krant riep lezers op om te reageren.


Er werd uitbundig gereageerd.

Vandaag werd een derde van de voorpagina van het regiokatern van de G&E gewijd aan de kwestie. Bij het artikel vier foto's één van het schilderij en drie van de genoemde bruggen, gefototgrafeerd vanuit de zelfde hoek als het schilderij. Twaalf lezers gaven hun reactie. Zij waren het echter niet met elkaar eens.

Kooibrug wint op punten

De Ankeveense Kooibrug gooide echter de hoogste ogen. Danka Knook, mevrouw Kok-Baar, Riny Klinge, Tineke Metz en Jacob Veenman denken allen dat het de Kooibrug in Ankeveen is. Rita Dekkers, Willem D. van Mourik en Jaap Zijtveld geven echter argumenten waaron het toch de Kattenbrug is. Rob Uijtjens en Ronald Wijngaard houden het op de Graversbrug in het Moleneind, het verlengde van de Kortenhoefsedijk naar Loosdrecht voorbij het Hilversums Kanaal.

Gevraagd naar haar reactie op de inbreng van de lezers van de G&E, verklaart Carole Denninger dat de Ankeveense verklaring haar wel redelijk in de oren klinkt. Echt overtuigd is zij niet. Het zou ook nog wel eens een brug in Nieuwkoop kunnen zijn.

Jan Immerzeel, van de Kortenhoefse Historische Kring In De Gloriosa, gokt ook op de Kooibrug in Ankeveen, al is ook hij er niet van overtuigd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 20º Naar volgende bericht