Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Gemeente kan weinig tegen Vossen

Wijdemeren, 19 juli 2005

130 Kortenhoevers leverden handtekeningen in bij de gemeente onder een oproep om iets tegen de "vossenplaag" te ondernemen. De gemeente kan er echter weinig tegen doen.

Persbericht

Mogelijkheden vossen te verjagen of doden beperkt

De gemeente Wijdemeren heeft zich door Faunabeheereenheid Noord-Holland laten informeren over de mogelijkheden de vermeende vossenoverlast in het centrum van Kortenhoef aan te pakken. Dit naar aanleiding van de circa 130 handtekeningen van verontrustte Kortenhoevers die burgemeester Bijl onlangs in ontvangst nam. Uit het Faunabeheerplan dat in december 2004 door de provincie is goedgekeurd, blijkt dat de mogelijkheden om op vossen te jagen of deze te vangen, beperkt zijn. Wel kunnen inwoners zelf voorzorgsmaatregelen treffen om verdere schade en overlast te voorkomen.

De gemeente betreurt de incidenten in Kortenhoef, waarbij huisdieren aan een vos ten prooi vielen. Toch komen vossen ook in andere gemeenten, en zelfs in grote delen van Europa, voor in of nabij woonwijken. Dit geldt ook voor andere kleine roofdieren zoals verwilderde katten en boommarters. In de Flora- en Faunawet zijn de vos en de boommarter aangewezen als beschermde inheemse diersoorten. Dit betekent dat de provincie Noord-Holland met grote terughoudendheid omgaat met verzoeken om deze dieren te verjagen of te doden. Slechts bij zeer ernstige problemen verleent de provincie ontheffing van het verbod om vossen te kunnen verjagen of doden. Dit is nog niet veranderd sinds de minister onlangs aankondigde de jacht op vossen vrij te geven. Hiervoor is eerst een wijziging van de Flora- en faunawet nodig.

Voorzorgsmaatregelen

De gemeente Wijdemeren raadt iedere eigenaar van huisdieren aan verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van de eigen huisdieren, ook in de nachtelijke uren. Haal dieren 's nachts in huis of bescherm ze in stevige, aan 6 kanten dichte, hokken. Blijf alert op plaatsen waar de vos de mogelijkheid heeft een hol te graven, zoals onder een tuinhuisje. De gemeente let zelf scherp op holen van vossen bij gemeentelijke begraafplaatsen, plantsoenen en andere delen van de openbare ruimte. Daarnaast is het belangrijk geen voedselresten op straat of in de tuin achter te laten, waardoor roofdieren worden aangetrokken.

Belangstellenden kunnen het “Faunabeheerplan Vos” downloaden van de website van de provincie: www.noord-holland.nl/Images/65_69641.doc .


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Zonnig Matige wind 22º Naar volgende bericht