Rik Jungmann

CDA Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Vitaal Platteland

Wijdemeren, 24 januari 2005. Het CDA hield afgelopen donderdag een thema-avond over de Vitaliteit van het platteland. Wij ontvingen een verslag van de avond.

Ingezonden Bericht

Zonder boeren geen vitaal platteland

Deze thema-avond werd afgelopen donderdag georganiseerd door het CDA-Wijdemeren met als doel om over vragen, problemen en wensen binnen de agrarische sector in de gemeente Wijdemeren te discussiëren met mensen die direct betrokken zijn.

Dat er behoefte is aan dit soort avonden, waar de politiek als volksvertegenwoordiging ook echt de boer op gaat, bleek al snel want de belangstelling was overweldigend. De locatie De Drie Dorpen in ‘s-Graveland deed in dit geval zijn naam eer aan, want tegen de honderd agrarisch-georiënteerden uit alle dorpen van Wijdemeren kwamen toegestroomd. De onderwerpen die aan de orde kwamen waren gedestilleerd uit delen van het verkiezingsprogramma van het CDA-Wijdemeren en uit punten die door boeren zelf waren ingebracht.
Nadat de sprekers voor deze avond, Cornelis van Diest, lid van de provinciale staten Noord-Holland, Wim Neef en Bert Nagel, beiden wethouder in Wijdemeren een korte inleiding gegeven hadden, kwamen er vanuit de zaal kritische vragen. Vooral het beleid ten aanzien van landschapsbeheer door natuurorganisaties kwam onder vuur te liggen.

Ook de rol van Brussel en van het waterschapsbeheer kreeg kritiek. Duidelijk werd echter dat voor een vitale economie en een vitale plattelandsgemeenschap het vooral de mensen zelf zijn die hun omgeving tot een leefbare plek moeten maken, waarbij de overheid kaders schept waarbinnen men moet opereren.

Het CDA standpunt dat de boer meer ruimte dient te krijgen omdat er van een vitaal platteland straks anders geen sprake meer kan zijn door de grote aantallen beperkende maatregelen vond veel bijval. De drie mensen in het forum maakten echter vanuit hun bestuurlijke achtergrond ook duidelijk dat regels niet zomaar terzijde geschoven kunnen worden, en dat er meerdere partijen zijn die belang hebben bij een vitaal platteland, soms met tegenstrijdige belangen.
De avond werd strak geleid door CDA-voorzitter Cor Koster. Na sluiting om 22.00 bleven veel veehouders, manegehouders, hobbyboeren, tuinders, CDA-leden en andere belangstellenden druk napraten over de verschillende onderwerpen. Deze avond heeft dan ook een duidelijke bijdrage geleverd aan de samenspraak tussen burgers en politiek.

Hetty Kastelein


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigHarde wind Naar volgende bericht