Rik Jungmann |
Douwe van Essen / Rik Jungmann |
WWK |
Westerveld z.s.m. verkocht
Wijdemeren,
14 januari 2005. De raadscommissie sprak gisteravond over de verkoop
van het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland. Men was unaniem van
menig dat het pand zo snel mogelijk van de hand moet worden gedaan.
Er was geen discussie over de vraag of Westerveld verkocht moet worden. De enige vraag die overbleef was waarom er in het persbericht van de gemeente gesteld werd dat er tot 1 september van dit jaar getrouwd kan worden in de raadszaal van Westerveld. Diverse partijen drongen er op aan om de verkoop zo snel mogelijk te verkopen en daarbij de datum van 1 september te laten vallen. Wethouder Ties Hagen deelde mee dat er al trouwerijen zijn besproken voor dit jaar, waaronder één uit zijn eigen directe omgeving. Hij was het er echter mee eens om de verkoop direct te starten en daarbij alternatieve oplossingen te bieden voor trouwlustige stellen die daardoor niet meer in Westerveld kunnen trouwen.
Gert Zagt (DBL) vroeg welk criterium gehanteerd wordt bij de verkoop. Is dat maximale opbrengst of een maximaal aantal woningen op die plek? Hij verwees daarbij naar de discussie over het Bergse gemeentehuis, waarbij dat criterium gold. Hagen reageerde met de opmerking dat het hier een totaal andere situatie betreft, omdat het pand deel uitmaakt van het beschermd dorpsgezicht van 's-Graveland. Er wordt dus geen sloopvergunning voor Westerveld afgegeven. Het college denkt aan een kantoorbestemming voor bijvoorbeeld een advocatenkantoor. Met de verkoop van het pand is veel geld gemoeid, reden om er strikt vertrouwelijk mee om te gaan. Een opvallend onderdeel van het debat was dan ook de vraag of vertrouwelijke stukken over de keuze van de locatie van het gemeentehuis aan derden ter beoordeling mogen worden voorgelegd. René Voigt (DBW) was van mening dat de vertrouwelijkheid, opgelegd aan de raad, die gang van zaken in de weg staat. Gert Zagt (DBL), die gevraagd had naar de mogelijkheid van een second opinion van buiten de raad, kreeg van het college en de raad gelijk in zijn vraag naar opheffen van de vertrouwelijkheid voor dit doel.
Ook ontstond er enige discussie over een uitnodiging voor een besloten raadsvergadering op 18 januari over dit onderwerp, die bij de openbare raadsstukken zat. Wim Lorjé (VVD) maakte ernstig bezwaar tegen dit feit. Burgemeester Don Bijl gaf toe dat de brief er misschien niet bij had moeten zitten. Voor het onderzoek naar de locatie van een nieuw gemeentehuis was € 89.500 uitgetrokken, waarvan er inmiddels € 60.600 zijn uitgegeven. Gert Zagt (DBL) stelde enkele malen de indringende vraag wanneer het college denkt te verhuizen naar een nieuw gemeentehuis. Wethouder Hagen kon en wilde op deze vraag geen antwoord geven, omdat er nog te veel onduidelijkheden bestaan over een eventuele fusie met Loenen en de plaats waar dat gemeentehuis moet komen bij een fusie, of juist bij geen fusie. Wel is duidelijk dat op 31 januari 2009 een definitieve locatie beschikbaar moet zijn, omdat op die dag de rek (twee optiejaren) uit het huidige huurcontract volledig op is en er veel geld betaald moet worden als men op dat moment nog niet uit het huidige gebouw vertrokken is. |