Rik Jungmann

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Raadsstukken op Internet?

Wijdemeren, 11 januari 2005. Ook Koos de Vries verbaast zich over de tarieven die de gemeente hanteert voor de raadsstukken.

Reactie

De overheid bepaalt, de burger betaalt.

Dat gaat hier dubbel op. Cor Lam maakt een punt, meer dan 200 Euro per jaar voor de stukken van de raadsvergaderingen is een forse drempel voor degenen die belang stellen in of belang hebben bij de besluitvorming in de gemeente. Aan de andere kant, al die pakken papier, als je er voor moet betalen, bedenk je je wel.

Het profijtbeginsel staat hier haaks op de openbaarheid van bestuur. Bovendien krijg je als je geïnteresseerd bent in slechts een bepaald onderwerp gelijk een hele boom mee.

Het kan anders.  Plaats de stukken integraal op het internet, zodat deze naar behoefte gedownload kunnen worden.
Ik geef toe, ook hieraan zijn kosten verbonden, maar bij een goede werkorganisatie zijn dat peanuts vergelijken bij de huidige werkwijze. Per slot van rekening zijn de meeste documenten al digitaal vastgelegd en door het plaatsen integraal op te nemen in het document- en archiefbeheer zullen de meerkosten beperkt zijn. Hiervoor in de plaats komen dan  wel de kosten van het eventueel zelf afdrukken van de stukken, waarmee dan mooi aan het profijtbeginsel is voldaan. Je moet het natuurlijk wel willen als gemeente.

Koos de Vries
Hilversum


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind12º Naar volgende bericht