Rik Jungmann

Binnenlands Bestuur
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Sint Vitus mag blijven

Wijdemeren, 10 januari 2005. Op 6 januari meldden wij, in het kader van discussies over gemeentewapens, dat er in Winschoten een discussie was losgebroken over de afschaffing van het gemeentewapen.

Welnu, in Binnenlands Bestuur lazen wij dat het gemeentebestuur bakzeil heeft gehaald en toegeeft aan de morrende Winschotenaren en de scoutinggroep Sint Vitus. Sint Vitus mag blijven.


Winschoten blij. Hij blijft!

In dezelfde Binnenlands Bestuur lazen wij dat de gemeente Hof van Twente er vijf jaar over deed om een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester te ontwerpen en goedgekeurd te krijgen door de Hoge Raad van Adel. Ook dat bericht vindt u hier onder. Want Wijdemeren heeft ook iets met ambtsketens.

(Hoewel... Ook die zal wel even onder op de stapel liggen. Stel je voor dat we fuseren met Loenen? Dan moet hij weer over. red.)

Uit Binnenlands Bestuur

Sint Vitus mag in logo gemeente Winschoten

Beschermheilige Sint Vitus keert terug in het nieuwe logo van de gemeente Winschoten. De gemeente geeft daarmee toe aan het morrende Winschootse volk en de plaatselijke scoutinggroep.

Winschoten is een moderne gemeente en daarbij hoort een modern logo, dacht het gemeentebestuur van Winschoten. En in een modern logo hoort nu eenmaal geen vierde-eeuwse Siciliaanse martelaar in een toga en met een palmtak in zijn hand, ook al staat hij zo sinds 1853 op het stadswapen. Het ontwerpbureau dat werd benaderd om een nieuw jasje voor de gemeente te bedenken kon daarom de schutspatroon het beste maar achterwege laten.

De gedachtengang werd echter niet gevolgd door de Winschootse bevolking. Onder aanvoering van Scoutinggroep Sint Vitus – de heilige is niet voor niets tevens de beschermheer van jongeren – betrok ze de barricades, zette websites op, stuurde protestbrieven en verzamelde meer dan duizend handtekeningen ten faveure van de heilige. Tegen zoveel protesten kon het gemeentebestuur niet. Het logo dat per 1 januari had moeten worden ingevoerd, verdwijnt in een bureaula en het ontwerpbureau krijgt een nieuwe opdracht: in het logo moeten in elk geval elementen van de schutspatroon terugkeren.

Volgens burgemeester Janny Vlietstra is de hele affaire niet alleen het bewijs dat Sint Vitus leeft in Winschoten. Het is vooral een teken dat de kloof tussen bestuur en burger in het hoge noorden niet zo heel groot is. ‘Wie durft nog te zeggen dat burgers niet betrokken zijn bij de politiek?’, verzucht ze in het Dagblad van het Noorden.

Begin volgende maand zijn de voorstellen voor het nieuwe logo te bezichtigen op het gemeentehuis. Mogelijk spreekt ook de gemeenteraad zich er dan nog over uit.


Eindelijk nieuwe ambtsketen voor Hof van Twente

Vijf gemeenten fuseerden in 2001 tot het nieuwe Hof van Twente. Vier ambtsketens verloren daarbij hun functie. De vijfde, die van Goor, bleef tot afgelopen maandag in gebruik. Want toen pas was de nieuwe ambtsketen klaar, voorzien van veel symboliek en een nieuw gemeentewapen.

Burgemeester Ank Bijleveld-Schouten droeg bij gebrek aan een actuele ambtsketen die van Goor. Niet omdat ze er woont of de voormalige gemeente wil voortrekken: ‘Die van Goor is verstelbaar in lengte, da’s wel zo makkelijk voor een vrouw’.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd de nieuwe keten gepresenteerd. Dat kon niet eerder, verzekert de burgemeester. Want de Hoge raad van Adel had twee jaar nodig om een nieuw gemeentewapen voor Hof van Twente te ontwikkelen. En daarna moest via een wedstrijd een ontwerp voor de keten worden gekozen. Vijf kandidaten dongen mee in de finale, het ontwerp van de Diepenheimse sieraadvormgever Frank van Zwicht won.

De keten is voorzien van zes verlovingsringen. Die vertegenwoordigen de zes kernen van de nieuwe gemeenten. Onderaan prijkt het nieuwe gemeentewapen op een grote zilveren munt. ‘Hij zit lekker door de beweegbare band’, vertelt Bijleveld. ‘Ik vind hem erg mooi geworden. Heel strak en modern, maar toch een wapen vol historie.’

Tijdens de nieuwjaarsreceptie verscheen een delegatie van de Stichting Diepenheim 900 in klederdracht ten tonele om de keten te overhandigen. Met groot plezier nam ze de oude mee, om hem samen met de vier andere inmiddels historische ambtskettingen te exposeren.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind12º Naar volgende bericht