Rik Jungmann

Douwe van Essen

De Nieuwsster
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Nieuwsster: Interview Co de Kloet

Wijdemeren, 10 januari 2005. Jaap van Waveren had voor De Nieuwsster een uitgebreid interview met Co de Kloet, die twee maanden geleden werd verwijderd uit het college van B&W. Hij blikt terug op de gebeurtenissen, nu het stof wat is neergedaald, en geeft een kijkje achter de schermen.

Interview Jaap van Waveren

Co de Kloet, geen wrok wel teleurstelling
“Handelswijze coalitie heeft de schijn van corruptie”

Vanaf 1970 is Co de Kloet actief geweest in de plaatselijke politiek. In de eerste jaren was hij lid en wethouder voor de P.v.d.A maar maakte na een intern conflict in 1982 de overstap naar de nieuwe locale partij Dorpsbelangen. Afwisselend als raadslid en wethouder behartigde hij tot aan, en ook na de samenvoeging, de portefeuilles van Welzijn, Sociale zaken en Financiën.


Co de Kloet

Samenvoeging

Die samenvoeging met Loosdrecht en Nederhorst den Berg was voor hem in eerste instantie niet vanzelfsprekend. Uit rapporten en onderzoeken van de Universiteit van Groningen maakte hij op dat er meer na- dan voordelen kleven aan een samenvoeging. Echter het sluipend gevaar van een mogelijk opslokken door de gemeente Hilversum en de toenemende regelgeving uit Den Haag deed hem van mening veranderen. Hoewel de eerste besprekingen alleen op burgemeesters niveau werden gevoerd kan hij zich herinneren dat de algemene tendens in de drie kernen was zoveel mogelijk voor zichzelf zien te bereiken. Hij ondervond dit met name tijdens de samenvoeging van de sociale dienst waarbij na veel touwtrekken uiteindelijk voor een locatie in Loosdrecht werd gekozen. Binnen zijn eigen gelederen hield men zich ook druk bezig met de samenvoeging.

Dorpsbelangen

Een locale ’s Gravelandse partij zou weinig in te brengen hebben in het grotere Wijdemeren. Men besloot in de locale bladen van Loosdrecht en Nederhorst den Berg een advertentie te plaatsen waarin een oprichtingsvergadering werd voorgesteld om te komen tot drie locale partijen Dorpsbelangen die onafhankelijk de verkiezingen zouden ingaan doch wel een lijstverbinding zouden maken om uiteindelijk tot één fractie in de nieuwe raad te komen. In tegenstelling tot Nederhorst den berg was de animo in Loosdrecht niet erg groot. De oprichtingsvergadering werd slechts bezocht door 6 personen. Op voorstel van Co de Kloet werd Yvone Siemons gevraagd lijsttrekker te zijn. Hij kende haar via de Gooi en Eemlander. De uiteindelijk verkiezingsuitslag heeft hem wel verbaasd. Dat ’s Graveland zou terugvallen was niet opmerkelijk echter des te meer dat in Nederhorst den Berg de kiesdrempel niet werd gehaald terwijl in Loosdrecht 51% van de stemmen werden bemachtigd. Volgens Co lieten de Loosdrechters met deze uitslag duidelijk blijken genoeg te hebben van de al jaren voortdurende politieke cultuur. Waarom het uiteindelijk tot een breuk is gekomen binnen de fractie van Dorpsbelangen in de gemeenteraad is voor Co de Kloet niet helemaal duidelijk volgens hem heeft de Krakeelakker affaire daar zeker aan bijgedragen.

Krakeelakker

Volgens Co de Kloet had het voormalig college van ’s Graveland besloten dat, om het voortbestaan van jachthaven de Krakeelakker en jachthaven Fokke te garanderen, de haven omgevormd moest worden tot woonarken haven. Deze zaak viel binnen de portefeuille van voormalig burgemeester Kozijn. Na een crisis binnen het gemeentebestuur besloot de toenmalige raad dat Kozijn geen politieke portefeuilles meer mocht hebben. De aangewezen wethouder van Ruimtelijke Ordening Wim Neef wenste zich van het dossier te distantiëren omdat hij vriendschappelijke banden had met de familie de Kloet. Hoewel een achterneef bleef niemand anders over dan Co de Kloet om de zaak tot een goed einde te brengen. Ook nu nog meent Co dat er een betere oplossing denkbaar is dan hetgeen het huidige college bewerkstelligd heeft. Er is volgens Co altijd zicht geweest op legalisering van de woonarken waardoor de gemeenschap vele kosten zouden zijn bespaard. In deze overtuiging beroept hij zich op het functioneren van voormalig gedeputeerde Meydam. “Deze gedeputeerde heeft de woonarken elke keer weer goedgekeurd”. “ Op een bepaald moment zei hij tegen de vrouw van Henk de Kloet: Mevrouw ik heb voor 25 woonarken mijn handtekening gezet, u denkt toch niet dat ik u nu in steek zal laten. De heer Meydam is inmiddels burgemeester van Zaanstad en heeft nooit meer iets van zich laten horen”. Co de Kloet is er overigens van overtuigd dat alle kosten betreffende het dossier Krakeelakker nog niet boven water zijn gekomen. “Ik denk dat er van de zijde van de familie de Kloet nog wel een schadeclaim zal komen. Misschien niet nu Henk de Kloet nog raadslid is maar wellicht daarna.”
Het is alweer enkele weken geleden dat Co de Kloet gedwongen werd op te stappen als wethouder. Hij mist de politiek en had de eerste vier jaar Wijdemeren graag vol willen maken. In de afgelopen periode heeft hij nagedacht over hoe het zover is kunnen komen en heeft daar een uitgesproken mening over.

Het einde als wethouder voor Wijdemeren.

De hele geschiedenis die heeft geleid tot zijn gedwongen vertrek staat hem helder voor ogen. “Ik heb altijd geweten dat het verhogen van OZB moeilijk lag met name in Loosdrecht dat al zoveel verhogingen voor haar rekening heeft moeten nemen.

Na de septembercirculaire zou een verhoging van 12.5% nodig zijn geweest om de verminderde rijksinkomsten te dekken. Er waren echter alternatieven en die heb ik binnen het college aangedragen. Tijdens een van de collegevergaderingen heb ik voorgesteld de OZB slechts met het inflatietarief te verhogen en dat de bezuinigingen binnen de eigen organisatie dienden te worden gezocht. Ik zag daartoe mogelijkheden binnen de afdeling financiën als de achterstand was weggewerkt. Ook stelde ik voor te bezuinigen op Recreatie, Economische zaken en Communicatie.” Als argumentatie meende Co de Kloet dat voor recreatie en economische zaken belangverenigingen al veel zaken deden en wat voor meerwaarde bracht de activiteiten van de gemeente. “Op communicatie kan stevig bezuinigd worden en waarom moeten daar zeer duur betaalde krachten werken. Welke bijdrage heeft de overgang naar een ander gemeenteblad gehad wat trouwens slecht verspreid wordt.” “Om tot een overwogen bezuinigoperatie binnen de eigen organisatie te komen stelde ik binnen het college voor een kerntaken discussie te starten waarin zou kunnen worden bekeken welke taken de gemeente zou kunnen afstoten”. “Wethouder Siemons( red. Recreatie en economische zaken) voelde zich bedreigd en schakelde Gert Zagt in, fractievoorzitter van haar partij Dorpsbelangen Loosdrecht. Deze wendde zich in eerste instantie tot Betske van Henten ( CDA) en in later stadium Lia Moote ( P.v.d.A) met het verzoek elke poging om een kerntakendiscussie op gang te brengen te blokkeren. Lia Moote was daar ook toe bereid omdat ook de portefeuille Communicatie van partijgenoot wethouder Hagen aan de orde zou komen.”

Hoe wist Co dat?

Op de vraag hoe Co de Kloet dit allemaal wist zei hij: “Deze informatie kreeg ik van Wim Neef ( red. Wethouder R&E)”. Intussen naderden de algemene beschouwingen en ter tafel lag het collegevoorstel om de OZB met 12.5% te verhogen. Tijdens voorafgaande bijeenkomsten waar zowel de coalitie als enige wethouders aanwezig waren werd gezocht naar alternatieven. “Enkele minimale verschuivingen resulteerde in een mindere verhoging van de OZB( 11%) doch Rene Voigt van Dorpsbelangen Wijdemeren en Gert Zagt van Dorpsbelangen Loosdrecht gingen met het voorstel niet akkoord en wensten tot maximaal 5% te gaan. Betske van Henten en Lia Moote hadden geen bezwaar”. Omdat men er aldus niet uitkwam werd afgesproken het debat in de gemeenteraad tijdens de algemene beschouwingen af te wachten. Het ging volgens Co de Kloet echter anders. “Tijdens een van de volgende collegevergaderingen vertelde Yvonne Siemons mij dat Gert Zagt was omgegaan. Hij had noch mij noch Rene Voigt hierover ingelicht en er werd ook geen reden vermeld”. Co de Kloet begrijpt nog steeds niet hoe Gert Zagt dit binnen Loosdrecht heeft kunnen verdedigen. “De regie van de operatie was in handen van Betske van Henten en voor haar was het het slikken of stikken ”. “Ik weet wel dat Gert Zagt nog aan Betske en Wim Neef heeft gevraagd om Rene Voigt te bellen. Zij hebben dat niet gedaan maar overigens had Gert dit ook wel kunnen doen ondanks dat de regie bij Betske lag”. “Ik heb mij solidair getoond met het voorstel om tot een verhoging te komen van 11% net zoals de andere collegeleden.” “Rene Voigt bleef echter bij zijn standpunt waarbij hij zich beriep op het coalitieprogramma. Of hij zich ook heeft laten leiden door mogelijke kiezerswinst weet ik niet. Ik heb hem gewezen op de consequenties van zijn opstelling ook in verband met mijn positie als wethouder. Hij zag echter geen probleem omdat binnen het dualisme het mogelijk moet zijn om een afwijkend standpunt in te nemen t.o.v. het college en de eigen wethouder. Achteraf gezien erg naďef van Rene Voigt.

Wethouder af

Ik ben wethouder af en kennelijk was het de andere drie coalitiepartners dit waard”. Het resultaat is bekend. Het voorstel van de drie partijen werd aangenomen en door het college inclusief Co de Kloet geaccepteerd. Aan het einde van de vergadering deelde Betske van Henten mee dat de kwestie boven de markt bleef hangen. Tot dat er enkele weken later een uitnodiging kwam voor een speciale raadsvergadering werd er over het onderwerp niet meer gesproken. Wel stoorde Co de Kloet zich aan zijn collega Ties Hagen. “Hij moet onmiddellijk weg”, zo herinnert Co de Kloet zich zijn uitspraak. “Natuurlijk had ik via interne kanalen wel vernomen dat mijn positie wankelde maar het uiteindelijke resultaat heeft mij niet alleen verrast maar ook teleurgesteld. Niet alleen vanwege het feit dat ik geen enkele steun ondervond van mijn collega’s maar meer nog omdat ik mij loyaal had opgesteld t.o.v van de partijen die mij uiteindelijk de laan uit hebben gestuurd”. Co de Kloet vindt het jammer dat de kerntaken discussie, met in het verlengde bezuinigingen binnen de eigen organisatie, niet van de grond is gekomen vooral ook omdat hij niet uitsluit dat er nog enkele tegenvallers moeten worden opgevangen die nu nog niet bij de raad bekend zijn. Nadat hij afscheid heeft genomen heeft hij van niemand meer iets gehoord. Over zijn toekomst in de politiek heeft Co de Kloet nog geen beslissing genomen. Ondanks zijn 72 jaar sluit hij niet uit dat bij de komende verkiezingen hij zijn partij van dienst zal zijn. De verhoudingen die nu nog een beetje vertroebeld zijn zullen dan wel weer zijn bijgelegd. In de krant van volgende week zullen reactie van met name genoemde personen worden opgetekend.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind12ş Naar volgende bericht