Rik Jungmann

Raadsstukken
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

B&W: Steun Radio Wdm

Wijdemeren, 16 februari 2005. Volgende week dinsdag wordt in de commissie Maatschappelijke Zaken gesproken over de steun aan Radio Wijdemeren. Het college stelt voor om dit jaar ruim € 8000 uit te keren.

AROS

De steun aan de lokale radio is altijd al een lastig onderwerp geweest. In 's-Graveland werd regelmatig gestreden voor die bijdrage aan, toen nog, de AROS. Heftige discussies over nut en noodzaak van twee kwartjes per inwoner vulden de raadszaal. Het lastige was dat niemand wist in welke mate de AROS in een behoefte voorzag, omdat daar nooit onderzoek naar gedaan werd.

Bij de verkoop van het 's-Gravelandse kabelnet aan de REMU, midden jaren negentig, werd bedongen dat de nieuwe exploitant een jaarlijkse bijdrage aan de AROS zou geven, omdat de AROS voor die tijd door de gemeente werd betaald (mede uit de inkomsten van het kabelnet). Die constructie bestaat tot op de dag van vandaag. Casema, die de kabel overnam van de REMU, betaalt nog steeds per jaar een bedrag aan de lokale radio.

Radio Wijdemeren

Na de herindeling werd de AROS omgedoopt tot Radio Wijdemeren en werd het uitzendgebied uitgebreid met Loosdrecht en Nederhorst den Berg. De inkomsten van Radio Wijdemeren komen uit drie bronnen. De 300 donateurs, Casema en de gemeente. De totale begroting van Radio Wijdemeren bedraagt circa € 20.000.

In het kader van de bezuinigingen vroeg de gemeente aan Radio Wijdemeren om aan te tonen dat men in een behoefte voorziet. Radio Wijdemeren heeft daarop via diverse media gevraagd om steunbetuigingen van luisteraars, om deze aan de gemeente te kunnen overleggen. Op die actie is maar een beperkte respons gekomen. Uit Wijdemeren kwamen 95 steunbetuigingen. Uit Hilversum kwamen er 3 en uit Weesp 5. In totaal 103 reacties.

Stichting in Gevaar

In haar voorstel aan de raad stelt het college dat dat aantal weliswaar mager is, maar dat Radio Wijdemeren niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor dat kleine aantal reacties. Omdat de Stichting Radio Wijdemeren direct in gevaar komt als de bijdrage van de gemeente niet verstrekt zou worden, stelt het college voor om € 8075 in 2005 aan de Stichting uit te keren.

De behandeling van het voorstel in de raad is gepland voor 17 maart.


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil Naar volgende bericht