Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Spieghelhuys in de Knel

Nederhorst den Berg , 23 augustus 2005

Cor de Groot, de exploitant van het Spieghelhuys in Nederhorst den Berg, sprak met Simone Stevens over de problemen met zijn etablissement. Zij doet verslag in de Gooi.

In de Gooi van vandaag doet Cor de Groot een boekje open over de problemen die hij ondervond bij de exploitatie van 't Spieghelhuys. Hij zat beklemd tussen de eigenaar van het pand en de gemeente. De gemeente eiste een flink aantal aanpassingen aan het pand, zoals brandmelders, een brandtrap, zelfsluitende deuren en een hekwerk op het dak van de zaal. De Groot sprak de eigenaar van het pand aan op de aanpassingen omdat hij het pand huurt. Deze gaf echter niet thuis, waardoor De Groot met de rug tegen de muur stond.


Woonbestemming?

Ook op het gebied van milieu- en andere vergunningen had hij de nodige discussie met de gemeente. Hij kreeg maximaal zes vergunningen per jaar voor uitvoeringen van levende muziek, ongeacht of het om een gitarist op een akoestische gitaar ging of een brassband. Na zes keer was het dus afgelopen, waardoor hij geen bruiloften of partijen meer kon aannemen. Tenslotte bleek ook zijn vetput na tien jaar gebruik volgens de milieuwetgeving verkeerd te liggen en aangepast te moeten worden.

Te veel correspondentie

Omdat hij op een zeker moment meer tijd moest besteden aan correspondentie met de gemeente en met de eigenaar van het pand, dan aan het draaiend houden van zijn zaak besloot hij de handdoek in de ring te gooien en te stoppen. In totaal bood 't Spieghelhuys werk aan twaalf medewerkers, waaronder enkele full-timers, die nu op straat staan. De Groot vindt het ook jammer dat de sociale- en verenigingsfunctie van 't Spieghelhuys verloren gaat.

Het stuk van Simone Stevens wordt afgesloten met de mededeling van De Groot dat hij binnenkort een gesprek met de eigenaar zal hebben over de toekomst van Dammerweg 3. Hij sluit niet uit dat 't Spiegelhuys toch weer een horecabestemming zal krijgen, maar wonen op die plek kan er ook uit komen.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Half bewolkt Matige wind 18º Naar volgende bericht