Rik Jungmann

Kunst aan de Dijk
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Piet van der Hem in Kortenhoef

Kortenhoef, 24 april 2005. Stichting Kunst aan de Dijk organiseert van 9 mei tot en met 21 mei een overzichtstentoonstelling van Piet van der Hem.

Persbericht

TENTOONSTELLING PIET VAN DER HEM

Van 9 tot 21 mei organiseert Kunst aan de Dijk haar jaarlijkse Pinkstertentoonstelling in het Oude Kerkje van Kortenhoef. Centraal staat de schilder Piet van der Hem (Wirdum 1885 - Den Haag 1961). De presentatie concentreert zich op zijn modernistische periode, die de jaren 1907-1914 beslaat.

Piet van der Hem is een schilder die door een kleine kring van liefhebbers wordt bewonderd, maar nauwelijks bekendheid geniet bij het grote publiek. De musea bezitten weinig werk van hem en dat verblijft meestal in de depots. De Pinkstertentoonstelling in Kortenhoef vormt dan ook een unieke kans om kennis te maken met het werk van deze schilder.

Modernistisch schilder

De schilderijen uit de modernistische periode (1907-1914) behoren tot het hoogtepunt van Van der Hems werk. Hij verkeerde na zijn afstuderen aan de Rijksacademie te Amsterdam in de kringen rond Sluijters, Gestel en Mondriaan. Met hen deelde hij de drang tot vernieuwing van de schilderkunst, wat tot uitdrukking kwam in zijn kleurrijke en sfeervolle verbeelding van het Amsterdamse volksleven. Daarnaast maakte hij gedurende zijn reizen naar Parijs, Rome, Madrid, St. Petersburg en Moskou vele tekeningen en pastels van het mondaine (nacht)leven. Terug in Amsterdam werkte hij dit materiaal uit tot zijn beste schilderijen: straattaferelen en uitgaansscènes.

Portrettist, illustrator, ontwerper

In 1915 keerde Van der Hem Amsterdam en de schilderkunstige vernieuwing de rug toe.
Hij verhuisde naar Den Haag en werd daar een gevierd, maar traditioneel werkend portrettist van notabelen, politieke ambtsdragers en leden van het Koninklijk Huis. Als fervent jager maakte hij ook vele jachttaferelen. Naast zijn werk als schilder verwierf Van der Hem vanaf 1915 faam als politiek tekenaar, boekillustrator en ontwerper van affiches en reclameprenten.

Getoonde werken

Op de tentoonstelling in Kortenhoef is een groot aantal werken te zien, vooral uit particuliere collecties, waarvan de meeste lange tijd niet tentoongesteld zijn. In totaal worden er zo’n vijftig werken gepresenteerd die samen een mooi overzicht bieden van Van der Hems modernisme. Naast de schilderijen zijn er tekeningen en pastels uit Amsterdam en uit de wereldsteden die hij in de periode 1907-1914 bezocht. Ook is er uniek documentatiemateriaal te zien over zijn leven en werk.

Topstukken op de tentoonstelling zijn: het drieluik Wandeling op de Monte Pincio, Moulin Rouge, Nacht in Moskou, het prachtige portret van de actrice Beppie de Vries, De Kleedkamer en het Uitgaan van het Theater, (een sfeerschildering van het Amsterdamse uitgaansleven).

Monografie

Van der Hem was een levensgenieter. Hij had veel artistieke vrienden, niet alleen uit de schilderswereld maar ook uit het theater, zoals Pisuisse en Koos Speenhoff. Mogelijk heeft hij een verhouding met de Friese spionne Mata Hari gehad. Veel nieuwe informatie over Van der Hem is te vinden in de monografie die bij de tentoonstelling verschijnt: Piet van der Hem, van modernist tot portrettist. Deze monografie is geschreven door de kunsthistorici Christel Aaftink en Henk Vledder en kost 10 euro.

Praktische informatie

De tentoonstelling is van 9 tot en met 21 mei te zien in Het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef (zondag 15 mei, Eerste Pinksterdag, is de kerk gesloten). De kerk is geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Let op: de tentoonstelling loopt slechts veertien dagen en is op Eerste Pinksterdag gesloten. Gezien de te verwachten drukte op Tweede Pinksterdag is het aan te raden een doordeweekse dag te kiezen voor een bezoek aan de tentoonstelling van Piet van der Hem.

Meer informatie: www.kunstaandedijk.nl


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil18º Naar volgende bericht