Douwe van Essen

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Politiekantoor Vechtstreek geopend

Wijdemeren, 9 april 2005. Vrijdagmiddag werd het nieuwe politiekantoor van het district Vechtstreek, het voormalige gemeentehuis van Loosdrecht en Wijdemeren, onder een stralende zon op een wel heel bijzondere manier geopend.

Nadat het eigen politiemuziekkorps de massaal toegestroomde medewerkers, gasten en genodigden op een vrolijk muzikaal onthaal had getrakteerd, onthulde huismeester Anno van Oosterhout het verrassende scenario voor de feestelijk ingebruikneming van het regiokantoor. Niet eerst de speeches van hoge politie-officieren, nee, dat hield men tegoed tot het eind. De organisatoren hadden een leuk mysterie bedacht, er moest een moord opgelost worden. De genodigden werden in groepjes verdeeld: burgemeesters, politiechefs, ze moesten er allemaal aan geloven. In een aparte ruimte werd ieder groepje apart 'gebriefd', waarna de zoektocht door het gebouw kon plaatsvinden. Een wel heel bijzondere, maar ingenieuze manier om het hele gebouw te bezichtigen!

 
Burgemeester Ernst Bakker en korpschef  Magda Berndsen troffen elkaar weer.
Vorige week zaterdag als partijlid (Bakker) en  D66 congresvoorzitter (Mevr. Berndsen),
ditmaal als korpsbeheerder (Bakker) en korpschef (Berndsen).


Er kan burgemeester Don Bijl (Rechts) niets gebeuren. Vlak achter hem staat CDA-fractieassistent en hier in functie als politieman, Jan Pieneman. Als een ware bodyguard.

Anno van Oosterhout, de huismeester, legt de spelregels van het moordspel aan de aanwezigen uit, waarna iedereen detectiefje ging spelen, of hij wilde of niet.

Na een klein uurtje mochten de burgemeesters, de dames Hofkamp van Weesp en Worms van Muiden en de heer Bijl van Wijdemeren via proza het volk mededelen wie de dader níet was... Vervolgens kwam van huismeester en ceremoniemeester Anno van Oosthuis, op prachtige wijze theatraal gebracht, de verrassende bekentenis dat hij zélf de moord had gepleegd. Hij wist natuurlijk ook als geen ander de weg in het gebouw...


Districtschef Rijnbeek spreekt de genodigden toe. Onder de genodigden, de burgemeesters Bakker (H'sum), Verdier (Huizen), Worms (Muiden), Hofkamp (Weesp) en natuurlijk de burgemeester van de plaats die het nieuwe kantoor huisvest, Don Bijl van Wijdemeren.

De speeches kwamen uiteraard van de regiochef, mevrouw Berndsen en de districtschef Rijnbeek. Beiden prezen zich gelukkig met dit mooie, lichte en centraal gelegen gebouw. Uiteraard werd nog gerefereerd aan de verbrande politiewagens. Weinig mensen realiseren zich, dat zulke gebeurtenissen meer impact hebben dan louter financieel. Het raakt ook de politiemensen zélf. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.


Het bureau in 1875. Een geschenk van de buren.

Een leuke geste kwam nog van de buren van het nieuwe politiekantoor. Zij overhandigden de korpsleiding een foto van het gebouw uit 1875. Ook destijds was het gebouw in gebruik als politiekantoor. De lange periode van 1879 tot enkele jaren terug diende het gebouw als gemeentehuis, om nu weer in de oude luister te zijn hersteld!


Tijdens de verbouwing en de opening gingen de zaken normaal
door, zoals aan de overkant van de straat te zien was.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind Naar volgende bericht