Rik Jungmann

Binnenlands Bestuur
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Ambtenaren over Fusie

Wijdemeren, 18 oktober 2004. Wijdemeren, 18 oktober 2004. In het E-zine van Binnenlands Bestuur stond vandaag een artikeltje over de voorgenomen herindeling tussen Wijdemeren en Loenen. Binnenlands Bestuur is het vakblad voor de gemeentefunctionaris. Hieronder kunt u de tekst ook lezen.

Opvallend is dat in dit artikel de top van de ambtenaren zich uitspreekt voor de voorgenomen fusie. Na het persbericht van het college van B&W is dit het eerste geluid van de ambtelijke top dat de buitenwereld bereikt.

Voor Wijdemeren is kennelijk een versterking van het ambtelijk apparaat één van de strategische doelen van de fusie, omdat er, na de vorige herindeling, nog steeds te veel éénmansfuncties zijn. Voor Loenen is het doel, vrij vertaald, het ontkomen aan het getreuzel van de provincie Utrecht.

Uit het stuk is ook op te maken dat Loenen en Wijdemeren aan tafel zitten als gelijkwaardige partners.

Uit Binnenlands Bestuur 18 oktober 2004

Loenen en Wijdemeren onderzoeken fusie

De gemeenten Loenen en Wijdemeren gaan onderzoeken of ze op 1 januari 2007 kunnen fuseren tot één gemeente. Beide gemeenten kampen met kwetsbare onderdelen in de organisatie en willen met een samenvoeging meer bestuurlijke slagkracht creëren.

De twee gemeenteraden bleken tijdens een besloten vergadering afgelopen woensdag positief over een eventueel samengaan. Loenen was unaniem voor een onderzoek, van de negentien Wijdemeerse raadsleden stemden zestien vóór.

Loco-gemeentesecretaris Karel van Leeuwen van de gemeente Wijdemeren: ‘Onze sociale dienst heeft 160 cliënten. Dat is te weinig om uitvoering te geven aan alle taken. En er zijn bij de gemeente veel éénmansfuncties, die leiden tot kwetsbare onderdelen in de organisatie.’

Beide gemeenten hebben zich eerder op het fusiepad begeven. Wijdemeren ontstond in 2002 uit een samenvoeging van de gemeenten Loosdrecht, Nederhorst den Berg en ’s-Graveland. Loenen was in een vergevorderd fusiestadium met de gemeenten Breukelen en Abcoude. Na de verkiezingen van 2002 besloten de nieuwe colleges en raden van deze gemeenten echter dat ze voorlopig zelfstandig verder wilden gaan, zij het met een intensivering van de samenwerking.

‘Dat gaat de gemeente Loenen niet snel genoeg’, zegt gemeentesecretaris Gerrit-Jan Leunenberg. ‘Via informele gesprekken kwamen we erachter dat Wijdemeren wél geïnteresseerd is in een fusie. Daar zetten we nu op in, met als streefdatum 1 januari 2007.’

De gemeenten willen wel, maar één moeilijke horde ligt buiten hun zeggenschap. Loenen behoort tot de provincie Utrecht, Wijdemeren is Noord-Holland. Gezien de inwonersaantallen, respectievelijk 8.500 en 23.000 lijkt het logisch dat Noord-Holland aan het langste eind trekt. Zo ver wil Loenen nog niet gaan. Leunenberg: ‘Ons is verzekerd dat we als gelijke partners aan tafel gaan. Wijdemeren is ontstaan uit drie kleinere gelijkwaardige gemeenten. Wij zullen de vierde zijn, alleen komen we er iets later bij.’


De wekelijkse nieuwsbrief RegenMatige wind12º Naar volgende bericht