Rik Jungmann

G&E
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

GAD bekeurt. (behalve zichzelf)

Kortenhoef, 12 november 2004. De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) weet regelmatig op buitengewone wijze het nieuws te halen. De afgelopen week stond de krant vol over het feit dat de dienst zonder bouwvergunning een compleet afval overlaadstation bij Crailo heeft gebouwd. Vandaag stond in de krant dat een oude dame uit Kortenhoef een boete kreeg van € 65 voor kartonsnippers in haar groenbak.

Sinds de herindeling maakt ook 's-Graveland gebruik van de diensten van de GAD. Al direct bij de aanvang ging dat niet ongemerkt. Waar de vroegere vuilnisophaler BFI het goedkoper deed en klantvriendelijker, strooide de GAD meteen bij aanvang met "gele kaarten" als het handvat van de groen- of grijsbak niet naar de wegzijde geplaatst was. De gele kaart was zoals een gele kaart hoorde te zijn. "Gij zult uw handvat naar de weg zetten, anders laten wij uw vuil staan!" De toon was gezet. Er valt niet te spotten met de GAD.

Vandaag staat in de Gooi- en Eemlander weer een voorbeeld van de Kafkaiaanse bureaucratie van de GAD. Mevrouw Hendrika Booij uit Kortenhoef (81) had kartonsnippers in haar groenbak gedaan. De dame in kwestie ontving voor het eerst in haar leven een acceptgiro voor een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau. Daar schrok zij zeer van. Wakkere beambten van de GAD hadden kartonsnippers in haar groenbak ontdekt en haar pardoes en onverbiddelijk op de bon geslingerd.

Als het groenafval echt bij het groenafval en het grijsafval bij het grijsafval zou blijven tot aan de verwerking aan toe, dan nog zou de boete belachelijk zijn. Maar het blijft niet gescheiden.... U scheidt het afval, waarna de GAD het gewoon weer bij elkaar kiepert, omdat het contract voor de afvalverwerking anders te duur wordt.

Wethouder Bert Nagel zegt in hetzelfde artikel dat "de mensen al jaren bedonderd worden" met het gescheiden ophalen van afval. Het gebeurt helemaal niet gescheiden en het is bovendien volgens hem een achterhaald systeem. Toch denkt hij dat de boetes niet snel zullen verdwijnen. Hij zal de kwestie wel aankaarten in de vergadering waar alle verantwoordelijke wethouders van het Gewest met elkaar over de GAD praten.

Samenvatting

Als mevrouw Booij de kartonsnippers bij het groene afval doet krijgt zij een boete van € 65. Als de GAD al het groene afval uit de hele Gooi- en Vechtstreek door alle kartonsnippers uit de hele Gooi- en Vechtstreek mengt, dan levert dat geld op en mag dat boetevrij.

Als u zonder bouwvergunning een schuurtje bouwt, dan heeft u een ernstig probleem met de gemeente. Als de GAD een compleet afvalverwerkingsstation zonder bouwvergunning bouwt, dan klinkt er een zacht gemopper. En daar blijft het bij.

Kafka.


De wekelijkse nieuwsbrief RegenMatige wind Naar volgende bericht