Rik Jungmann

VVD Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

VVD over begroting

Wijdemeren, 6 november 2004. De VVD fractie blikt terug op de begrotingsbehandeling van afgelopen week.

Ingezonden Bericht

TERUGBLIK OP DE ALGEMENE BESCHOUWINGEN

Bezuinigingsvoorstellen VVD

Kort na de Algemene Beschouwingen in Wijdemeren maakt de VVD de balans op.
Wat was de inzet van de liberalen: Rekening houdend met een extra tekort veroorzaakt door de extra korting van het gemeentefonds op de begroting van € 425.000,--, waartegenover het college van B & W simpel een grote OZBverhoging presenteerde, stelde de VVD dat het mogelijk is om extra opbrengsten te genereren op het onderdeel bouwen en wonen, legesverhoging voor rijbewijzen, beperken van ziekteverzuim-vervanging van ambtenaren, sneller innen van debiteurengelden en het schrappen van subsidie voor het jeugdwerk-Versa in Kortenhoef waarvan een deel van deze vrijkomende middelen ter beschikking van de jeugdleden van verenigingen wordt gesteld.

De VVD is ervan overtuigd dat een besparing van € 312.000,-- mogelijk is.
Uitgangspunt van onze insteek was het centraal stellen van de burger, de eigen verantwoordelijkheid van de burger, de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente en de financiële kaders waarbinnen de begroting moet worden opgesteld.

De VVD gaat uit van een sluitende begroting, van het instandhouden van het voorzieningenniveau, behoud van de sociale infrastructuur, het dragen van eigen verantwoordelijkheid en het profijtbeginsel.

Immers, wie van een voorziening profiteert dient daarvoor te betalen. De niet-gebruikers van de voorziening moeten maximaal worden ontzien.

(Advertentie)

Té weinig van de VVD bezuinigingsvoorstellen hebben de eindstreep gehaald. Helaas is dat een gebruikelijk beeld voor een oppositiepartij. Jammer, want het zou u als burger veel OZB geld hebben bespaard!

OZB stijgt met 11 % voor 2005!

Voor het jaar 2005 wordt u nu geconfronteerd ( “dankzij” de aangenomen voorstellen van de coalitiepartijen CDA, PvdA en Dorpsbelangen Loosdrecht) met een OZB-stijging van 9,5 % plus 1,5 % inflatoire verhoging.
Het jaar 2005 wordt dus per saldo 11 % qua OZB duurder. Tel daar ook nog de verhoging van de rioolrechten en de afvalstoffenheffing (zo’n 200 euro per gezin) bij op.

Als alle voorstellen van de VVD waren overgenomen was de stijging van OZB maximaal 2,25 % geweest plus de eerder al bepaalde 1,5 % inflatiecorrectie.

  • Dan hadden inwoners die een gemeentelijke dienst (bv een bouwvergunning) aanvragen de werkelijke kosten betaald. Als de gemeente voldoende doelmatig, efficiënt en effectief werkt is het reëel de volledige kosten te verrekenen aan de aanvragers van diensten. De VVD vindt het niet aanvaardbaar dat niet-gebruikers mee moeten betalen voor de genoegens of verbouwingen van derden. Dat gebeurt nu wel omdat niet alle kosten worden gedekt door de opbrengsten en het tekort op deze post via OZB verhoging wordt verrekend.

  • Wij vinden dat de gemeente meer naar haar interne organisatie moet kijken en daar een besparing in moet realiseren. Bij een goed ziekteverzuimbeleid kan geld bespaard worden en kunnen meer ambtenaren productief worden ingezet.

  • Voorzieningen die uitsluitend aan slechts één van de kernen ten goede komen, en dan nog voor een klein groepje jongeren, daar zijn alternatieve oplossingen voor te bedenken die voor heel Wijdemeren gelden en de jeugd ook van de straat houden.

  • Als de gemeente vervolgens sneller haar te ontvangen gelden incasseert is een zeer forse besparing op rentekosten te realiseren.

Zie hierboven enkele van de besparings- en bezuinigingsvoorstellen zoals wij hebben ingebracht bij de Algemene Beschouwingen.
Wij hebben daarom tegen de voorstellen van de coalitie/het college en tegen de begroting gestemd. Als u onze bijdrage aan de (meerjaren)begrotingsbehandeling nog eens wilt nalezen, bezoek dan onze website: www.vvdwijdemeren.nl

Fractie VVD Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind11º Naar volgende bericht