... ...

Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

De geest van Enneüs Heerma

Wijdemeren, 26 maart 2004. Tijdens de raad van gisteren waarde de geest van oud-staatssecretaris Enneüs Heerma van Volkshuisvesting door de zaal. Verschillende partijen beriepen zich op een brief die de staatssecretaris lang geleden schreef. Wat zij in de brief lazen stond echter haaks op elkaar.


Vinnige debatjes in 's-Gravelandse stijl.

Eerder verzocht de raad aan het college om de stofkam te halen door allerlei geoormerkte reserves en deze toe te voegen aan de algemene reserve. In huishoudelijke termen, u heeft een spaarpotje voor een nieuwe auto, een potje voor de studie van uw kinderen en uw spaarrekening. Omdat u geen auto meer rijdt en uw kinderen al uit huis zijn besluit u om het geld uit die potjes op uw algemene spaarrekening te zetten.

De geest van Heerma


Lia Moote (PvdA), Loosdrechtse
uitleg van Heerma?

Het college, ditmaal onder de bezielende leiding van wethouder van financiën Co de Kloet (DBW), legde de raad een voorstel voor waarin deze operatie zou worden uitgevoerd. Over de meeste reserves was weinig tot geen discussie. Behalve over de reserve voor begraafplaatsen en een reserve kwaliteit woonomgeving en volkshuisvesting. Lia Moote (PvdA) was tegen het opheffen van de laatstgenoemde reserve. Zwaaiend met oude en nieuwe brieven van het ministerie van Volkshuisvesting toonde zij aan dat het onwettig was om deze reserve toe te voegen aan de algemene reserve. Wethouder Co de Kloet, daarin gesteund door partijgenoot René Voigt, gebruikte dezelfde brieven om aan te tonen dat het juist heel logisch en legaal was om de reserve op te heffen en in de grote spaarpot te storten. Hij citeerde een alinea die zijn standpunt moest staven. Daarop citeerde Lia Moote uit dezelfde brief een alinea, die moest aantonen dat de wet overtreden zou worden als de reserve opgeheven werd. Dat leidde bij Nelleke Schenkkan (GL) tot vertwijfeling. "Wie moet ik nu geloven? Kan iemand mij daar nu eindelijk eens zekerheid over geven?" Dat kon echter niemand.

Lia Moote (PvdA) wilde ook de reserve begraafplaatsen in stand houden, maar kreeg daar weinig bijval voor.


Wim Lorjé (VVD), aan de stok
met De Kloet

Wim Lorjé (VVD) benaderde het voorstel van een totaal eigen kant. Hij was tegen het voorstel en hield een scherpe tirade tegen wethouder De Kloet. Hij drong aan op scherpe bezuinigingen en snijden in activiteiten en mankracht om de begroting op orde te krijgen. Hij hekelde wederom de plannen om naar een nieuw gemeentehuis te gaan. De operatie om de reserves bijeen te vegen bestempelde hij als potverteren. Hij sloot af met de suggestie dat De Kloet maar eens met pensioen moest gaan.

's-Gravelandse tradities

Daarmee was de toon voor dit debat gezet. Wethouder Ties Hagen nam het zichtbaar geërgerd op voor De Kloet en riep op tot algemeen fatsoen. Bij de beantwoording van de opmerkingen uit de raad nam De Kloet ook geen blad voor de mond. In de beste 's-Gravelandse politieke cultuurtradities verklaarde hij dat Wim Lorjé (VVD) een politiek nul was en constateerde hij dat Lia Moote er een eigen Loosdrechtse interpretatie van regelgeving op nahield. Hij noemde het samenvoegen van de reserves in de algemene reserve het "opleuken van de algemene reserve", hetgeen hem van diverse kanten niet in dank werd afgenomen. Verder herhaalde hij dat het geld niet weg is als het van de ene naar de andere reserve gaat. "U beslist uiteindelijk wat er met dat geld gebeurt en waar het aan uitgegeven wordt." Tijdens de vinnige debatjes moest burgemeester Don Bijl af en toe hamerend alle zeilen bijzetten om de discussie weer in het spoor te krijgen.


Het college in actie.

Felix Flameling (D66) stoorde zich aan de uitspraken van De Kloet over mede-raadslid Wim Lorjé en vroeg of De Kloet de kwalificatie "politiek nul" terug wilde nemen. Met satanisch genoegen herhaalde De Kloet dat hij Lorjé voor politieke nul had uitgemaakt, maar dat hij terugnam dat Lorjé een politieke nul is. (Waarmee hij het nog twee keer gezegd had.) Don Bijl prees de wethouder voor zijn sportiviteit en werd daarin bijgevallen door de raad.

Het debat eindigde met twee amendementen. Eén over de reserve begraafplaatsen, die het niet haalde en één over de reserve kwaliteit woonomgeving die het wel haalde.

Rond twaalf uur werd dit onderdeel van de vergadering afgesloten, waarna nog twintig minuten te gaan was.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page RegenMatige wind Naar volgende bericht