... | ... |
Rik Jungmann |
Gooi- en Eemlander |
|
Najade: Exit?
Loosdrecht, 25 maart
2004. In de Gooi- en Eemlander van gisteren een treurige foto van
betonnen casco's naast een artikel van Kim Verbon over het Najade project
dat dreigt uit te lopen op een financiële ramp. Vorige week sprak de rechter uit dat de bouw van de "historische appartementen" in strijd was met het bestemmingsplan. De bouw lag echter al veel langer stil omdat projectontwikkelaar Hino failliet was gegaan. De verliezen op het project zijn al cijfers met zes nullen groot. Nu de rechter de bouw verboden heeft kon het wel eens afgelopen zijn. Het probleem met de bouwvergunning van Najade was dat er begonnen is met de bouw, terwijl de vergunning nog niet definitief was. Meestal gaat dat goed. Soms echter niet.
In het artikel doet wethouder Wim Neef twee opmerkelijke uitspraken. Zo zegt hij: "Als je naar Loosdrecht kijkt zie je allemaal halfafgebouwde projecten." In één adem voegt hij daaraan toe: "Het dorpscentrum baart ons grote zorgen." Waaruit die zorgen bestaan verklaart hij niet. De gemeente beraadt zich nog op vervolgstappen. Zij kan nog een naar het bestemmingsplan kijken en naar de Raad van State gaan om het besluit van de rechter aan te vechten. Een andere mogelijkheid is om een nieuw bouwplan te maken dat wel binnen het bestaande bestemmingsplan past. Neef geeft aan het eind van het artikel een verklaring voor de vele halfafgebouwde casco's in Loosdrecht. Op verschillende plaatsen werden en worden er in Loosdrecht zogenaamde hotelappartementen gebouwd. Daarbij wordt een maas in de wet gebruikt. Volgens het bestemmingsplan mogen er recreatiewoningen gebouwd worden, die niet permanent bewoond worden. Als de "recreatiewoningen" er eenmaal staan is niet te controleren of deze wel of niet permanent bewoond worden.
De bouw van hotelappartementen is een kwestie die al veel langer speelt. In juli 2001 stelde Wim van Oudheusden (toen fractievoorzitter van de PvdA in Loosdrecht) schriftelijke vragen over de bouw van hotelappartementen op de plek van De Driesprong. Die appartementen werden toen te koop aangeboden voor anderhalf miljoen gulden. Hij vreesde dat de appartementen permanent bewoond zouden worden in strijd met het bestemmingsplan. De eigenaar van De Driesprong, Colin Gelevert, had daar een even simpele als doeltreffende oplossing voor. De koper zou ingeschreven moeten blijven bij zijn moeder om zo permanente bewoning te vermijden. Tijdens de verkiezingscampagne in oktober 2001 trekt Van Oudheusden weer ten strijde tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen. Hij betrekt dan ook oud-wethouder Gerard Torsing (CDA, 's-Graveland) in de discussie, omdat deze lid is geworden van Dorpsbelangen Loosdrecht en volgens Van Oudheusden ook in een recreatiewoning zou wonen. |