... ...

Rik Jungmann

Kunst aan de Dijk
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Jacob en Coba Ritsema

Kortenhoef, 27 mei 2004. De Stichting Kunst aan de Dijk stuurde onderstaand persbericht over de schilderijententoonstelling die op dit moment loopt in het Oude Kerkje in Kortenhoef.

persbericht



JACOB EN COBA RITSEMA TERUG IN KORTENHOEF
schilderijententoonstelling Kunst aan de Dijk 24 mei t/m 5 juni

Het "terug" in de titel van de schilderijententoonstelling Jacob en Coba Ritsema terug in Kortenhoef slaat op het feit dat Jacob jarenlang in Kortenhoef heeft gewoond en gewerkt. Een overzicht van zijn werk is nu te zien in het Oude Kerkje, op de begraafplaats waarvan hij sinds 1943 rust.

Coba heeft haar hele werkzame leven in Amsterdam gewoond en gewerkt en is daar ook in 1961 overleden. Zij kwam vaak in Kortenhoef bij haar oudste broer en raadsman op bezoek. Haar "terug" slaat erop dat de laatste tentoonstelling van haar werk in 1992 in Kortenhoef werd gehouden; in hetzelfde Oude Kerkje waar nu hun duo-tentoonstelling plaatsvindt.

Bijzonder is dat de schilderijen van hen beiden voor het eerst samen geëxposeerd worden. Van elk zullen circa twintig schilderijen te zien zijn, vooral uit particulier bezit, aangevuld met uniek documentatiemateriaal. Tijdens hun leven is hun werk vele malen, onafhankelijk van elkaar, op tentoonstellingen getoond. Jacob is echter na zijn dood vrijwel direct in de vergetelheid geraakt. Ook de schilderijen van Coba zijn, hoewel zij een vooraanstaande Amsterdamse Joffer was, geleidelijk uit de publieke belangstelling verdwenen. Jacob Ritsema, wordt beschouwd als een late Haagse Scholier en was, als leerling van
Paul Gabriël vooral een landschapschilder.

Coba, de belangrijkste Amsterdamse Joffer, schilderde in de stijl van de Amsterdamse Impressionisten, was een bewonderaar van Manet en bevriend met Breitner. Haar favoriete genres waren (bloem-)stillevens en portretten.
Deze expositie geeft voor het eerst de mogelijkheid beider werk naast elkaar te zien en te genieten van de passie waarmee zij werkten. Men kan zich ervan vergewissen dat deze kunstenaars ten onrechte naar de achtergrond van de 20-ste eeuwse kunstgeschiedenis verdwenen zijn.

KORTENHOEF(NH)
Het Oude Kerkje (nr. 10 op de plattegrond)
Kortenhoefsedijk 168
24 mei t/m 5 juni van 10-20 uur (zondag 30 mei gesloten)
"Jacob en Coba Ritsema terug in Kortenhoef" vijftig schilderijen.
www.kunstaandedijk.nl
 mob.tel. 06-309 468 40


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page BewolktMatige wind17º Naar volgende bericht