... ...

Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Monumentendag Wijdemeren

Wijdemeren, 21 juni 2004. De gemeente zond het onderstaande persbericht over de Open Monumentendag in Wijdemeren.

Persbericht

Thema: monumenten van verdediging
Comité organiseert eerste Open Monumentendag in Wijdemeren

Wijdemeren doet dit jaar voor het eerst mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 11 september. De organisatie is in handen van een comité in samenwerking met de gemeente. Het comité, dat is samengesteld met vertegenwoordigers van zes historische verenigingen, heeft ervoor gekozen aan te sluiten bij het landelijk thema van dit jaar: monumenten van verdediging.

Het comité werkt sinds april aan de voorbereidingen. Bedoeling is inhoud te geven aan het thema door de drie forten in Wijdemeren die dag open te stellen voor publiek. Het gaat om Fort Hinderdam in Nederhorst den Berg, Fort Spion in Loosdrecht en Fort Kijkuit aan de Vreelandseweg. Geprobeerd wordt ook een fietsroute samen te stellen die leidt langs de forten, schootsvelden en bunkers in Wijdemeren.

Zes historische verenigingen
Wijdemeren heeft zes historische verenigingen die zich inzetten voor het behoud van het historisch erfgoed: de Historische Kring In de Gloriosa, Historische Kring Loosdrecht, Historische Kring Nederhorst den Berg, De Vereniging Curtevenne, de Curtevenne Stichting en Stichting Historisch Goed. De gemeente is zeer verheugd dat de verenigingen in een comité samen werken aan de Open Monumentendag. Diverse vrijwilligers zullen zich inzetten om van de dag een succes te kunnen maken.

Thema
Tijdens de landelijke Open Monumentendag zijn duizenden monumenten een dag of het hele weekend gratis open voor het publiek. Aanleiding voor de landelijke Stichting Open Monumentendag om te kiezen voor het thema ‘monumenten van verdediging’ is de herdenking van het driehonderdste sterfjaar van vestingbouwer Menno van Coehoorn in 2004. Daarom zijn dit jaar vooral tastbare herinneringen aan de strijd in oorlogstijd opengesteld zoals vestingsteden, linies, stellingen, forten, kazernes, kastelen en andere historische verdedigingswerken.

In Wijdemeren zijn de monumenten alleen op zaterdag te bezoeken.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page Half bewolktHarde wind15º Naar volgende bericht