... ...

Rik Jungmann/Douwe van Essen

Douwe van Essen/Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Antoniusschool past niet in nieuwbouw

Kortenhoef, 19 juni 2004. De nieuwbouw van de Antoniusschool kent een lange voorgeschiedenis. De eerste gedachte over nieuwbouw aan de Zuidsingel werd al midden jaren negentig door wethouder Ferry Staal gelanceerd. Het gebouw is bijna klaar en nu al te klein.

In oktober 2000 begon de eerste aanzet tot echte planontwikkeling. Vorig jaar startte de bouw. Het gebouw wordt op dit moment afgebouwd en zal in het nieuwe schooljaar in gebruik worden genomen. Er doet zich echter een complicatie voor. Het is nu al te klein.


De nieuwe Antoniusschool.
Er lijkt al gewoekerd te zijn met de ruimte, want er staat een houten "schuur"
voor het gebouw, die niet echt in de architectuur past.

Flexi-school werkt niet

Bij het maken van de plannen van de bouw werd een nieuw idee ontwikkeld. Bouw appartementen boven op de school die als woonruimte gebruikt kunnen worden, maar ook als leslokaal. Daarmee werd getracht om flexibiliteit aan te brengen opdat de school mee kon groeien of krimpen met het aantal leerlingen. Dat idee werd tijdens de bouw al verlaten, omdat het financieel noodzakelijk was om twee van deze "lokalen" te verkopen, waarmee ze voor gebruik als lokaal verloren gingen.


Voorzitter M. Landsman

In het gebouw zal naast de Antoniusschool ook peuterspeelzaal 't Overstapje gehuisvest worden. Oorspronkelijk zou de speelzaal twee lokalen tot haar beschikking krijgen. Nadat echter tot de vermindering van het aantal appartementen-lokalen was besloten, is in overleg met 't Overstapje overeengekomen dat de speelzaal niet twee, maar één lokaal zou huren. De peuterspeelzaal was weliswaar verrast door dit verzoek van het gemeentebestuur, maar kon er volgens voorzitter Landsman mee leven.


Anneke Dorland

 

 

Foute Prognose

Tot zover leek alles nog goed te gaan. Waar het mis ging in de planning was het aantal ingeschreven leerlingen voor de Antoniusschool. Het aantal lokalen voor de school was gebaseerd op prognoses van de gemeente van twee tot drie jaar oud. Omdat de school aan zag komen dat er te weinig lokalen zouden zijn heeft directeur Anneke Dorland twee maanden geleden bij het gemeentebestuur aan de bel getrokken. De school met een nieuw gebouw in een kinderrijke buurt bleek meer kinderen te trekken dan gedacht. Daar komt bij dat de kerkelijke gezindte van een school voor veel ouders van ondergeschikt belang is ten opzichte van de ligging en de faciliteiten.


Wethouder Bert Nagel (CDA)

Het eindresultaat van de misser in de prognose en het geschuif met lokalen is dat er nu één lokaal tekort is. Wethouder Bert Nagel denkt dat de plaatsing van een noodlokaal op weerstand van de omwonenden zal stuiten. Zijn gedachte is dan ook om nog één lokaal in de oude Antoniusschool te blijven gebruiken, omdat daar het komende jaar nog niet gebouwd zal worden. Anneke Dorland van de school is hier echter geen voorstander van. Zij wil de school graag bij elkaar huisvesten.

Komende week zullen alle betrokken partijen bij elkaar komen om te overleggen welke oplossing gezocht moet worden voor het tekort aan klasruimte.

't Overstapje

In de marge van dit probleem speelt de subsidie aan de peuterspeelzalen ook nog een rol. Voorzitter Landsman zegt dat de huur die 't Overstapje nu betaalt € 3.200 per jaar bedraagt. Met de verhuizing naar de nieuwe locatie zal dat stijgen naar € 4.500 per jaar, iets wat hij kan billijken gezien de mooie locatie. Daarna denkt de gemeente echter de huur te laten stijgen naar € 7.000 in 2006 en € 9.000 in 2007. Voeg daarbij het feit dat de raad onder leiding van raadslid Jan van den Broeck (CDA) heeft besloten om de subsidie aan peuterspeelzalen volledig te beëindigen, en het scenario is duidelijk. De 54 ouderparen die gebruik maken van 't Overstapje zullen voor zeer hoge kosten gesteld worden waardoor het de vraag wordt of de speelzaal de lastenverzwaringen overleeft.


De oude school in gebruik houden zal wel enig onderhoud vergen als je zo naar onderstaande foto's kijkt...


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page BewolktMatige wind18º Naar volgende bericht