... ...

Douwe van Essen

Douwe van Essen

gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Emile Hagen beloond met Carnegie Heldenfondsmedaille

Wijdemeren, 10 juni 2004. De 15-jarige Emile Hagen uit Kortenhoef redde vorig jaar februari met gevaar voor eigen leven een vrouw van de verdrinkingsdood. Voor deze bijzondere daad ontving hij vanmiddag de bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds uit handen van burgemeester mr. D. Bijl.    

In het gezelschap van vader, moeder en zusje kwam Emile vanmiddag om vier uur de vergaderkamer van het college van Burgemeester en wethouders binnen. Daar werden ze hartelijk ontvangen door burgemeester Bijl, wethouder mevrouw Siemons en de heer De Vries van het Carnegie Heldenfonds. Andere getuigen van deze feestelijke gebeurtenis waren onder andere het slachtoffer en haar man.

De familie van Emile (r): zijn vader, moeder en zusje.
Emile en zijn zusje, rechts de heer De Vries van het Carnegie Heldenfonds en burgemeester Bijl.

Burgemeester Bijl hield voor het opspelden van de medaille een korte toespraak, waarin hij nog eens vertelde hoe Emile zonder na te denken in het ijskoude water van de halfbevroren sloot was gesprongen, waardoor het slachtoffer -dat onwel was geworden- het leven werd gered. Emile haastte zich echter te zeggen dat het zonder zijn moeder niet mogelijk was geweest. Eerst hadden ze samen geprobeerd de vrouw uit het water te trekken en toen dat niet lukte had zijn moeder hem het water ingestuurd. Maar niet zonder zijn nieuwe schoenen eerst uit te hebben gedaan... Daarna hadden ze samen de vrouw uit het water getrokken.

Een bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds is de op één na hoogste onderscheiding, zo vertelde burgemeester Bijl. En dat het wat lang geduurd had, had ook alles te maken met de zorgvuldigheid waarmee dit proces wordt omgeven.

Dat werd na de uitreiking van de medaille nog eens bevestigd door de heer De Vries van het Carnegie Heldenfonds. Zoveel medailles worden er niet uitgereikt (gemiddeld 18 per jaar), het blijft dus bijzonder. En wat veel mensen denken, en door Emile ook nog eens werd uitgesproken: "Maar daar denk je toch niet bij na, dat doe je gewoon", is, zeker in deze tijd, helemaal niet zo gewoon.

De overhandiging van het getuigschrift en het geld door burgemeester Bijl aan Emile.

Bij de medaille hoorde nog een oorkonde en een bedrag van € 400. Van Emile's moeder had burgemeester Bijl begrepen dat hij voor een brommer spaarde. Emile: "Jazeker, dat helpt me heel eind op weg". Burgemeester Bijl had, vooral toen hij nog jong was en zelf graag brommer reed, zoveel ellende gezien door het niet dragen van een helm, dat hij het niet kon laten Emile te laten beloven om die altijd te dragen. En dat beloofde Emile.    

Emile Hagen ontvangt de bronzen Carnegie Heldenfondsmedaille 
uit handen van burgemeester Don Bijl.

persbericht

Kortenhoefse Emile Hagen beloond met 
Carnegie Heldenfondsmedaille

WIJDEMEREN- Ze bestaan echt, ware helden. Eén daarvan is de 15-jarige Emile Hagen uit Kortenhoef. Vorig jaar februari redde hij met gevaar voor eigen leven een vrouw van de verdrinkingsdood. Voor deze bijzondere daad ontvangt hij donderdag 10 juni 2004 de bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds uit handen van burgemeester mr. D. Bijl.

Het was hartje winter toen Emile een vrouw zag die onwel werd en vervolgens met haar fiets in het water langs de Leeuwenlaan belandde. Hoewel het water met ijs bedekt was, verdween de vrouw bijna geheel onder water. De toen 14-jarige Kortenhoever bedacht zich geen seconde en sprong het ijskoude water in. Door zijn kordate optreden redde hij het leven van de inmiddels onderkoelde vrouw.
Loffelijk getuigschrift
Naast de bronzen medaille ontvangt Emile van de Stichting Carnegie Heldenfonds een loffelijk getuigschrift en een beloning van 400 euro.

Over de stichting

De stichting Carnegie Heldenfonds is in Nederland op 26 juni 1911 opgericht. De stichting beloont of onderscheidt mensen die met gevaar voor eigen leven iemand (proberen te) redden. De bronzen medaille wordt gemiddeld achttien keer per jaar uitgereikt.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page Windstil27º Naar volgende bericht