... ...

Rik Jungmann

Webwereld
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Email: de helft reageert traag

Wijdemeren, 1 januari 2004. Webdam is een internetsite die continu onderzoek doet naar de prestaties van de locale overheid op het gebied van internet. In WebWereld stond vandaag  een stuk van Bram Waagmeester over een onderzoek dat Webdam deed.

Op de site van Webdam is de hele lijst te vinden. Wijdemeren zit in de sub-topgroep. Er werd dezelfde dag gereageerd. Prima. Een minpuntje, dat Wijdemeren trouwens deelde met heel veel gemeenten, was dat er geen ontvangstbevestiging was verstuurd. Dat het ook veel slechter kan bewijzen de hekkesluiters op de lijst. Hilvarenbeek, Landsmeer, Groenlo, Gemert-Bakel en Vlagtwedde stuurden geen ontvangstbevestiging, maar ook het antwoord kwam pas na acht dagen (als het al kwam, want dat is uit de lijst niet op te maken).

Overgenomen uit WebWereld

Van de gemeenten in Nederland reageert bijna de helft binnen een dag op een vraag via e-mail. Een stijging van 10 procent ten opzicht van vorig jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Webdam. In september hield de onderzoeksafdeling van GemeenteWeb haar eerste onderzoek naar reacties op e-mail bij gemeenten. Toen reageerde 40,4 procent binnen een dag. 77,2 Procent van de gemeenten reageerde binnen de door Webdam gestelde termijn van acht werkdagen. 22,8 Procent (122 gemeenten) reageerde pas na de gestelde termijn of helemaal niet.

Webdam stelde de vraag 'Kunt u mij meer informatie geven over wat ik moet doen om een invalidenparkeerkaart bij de gemeente te kunnen krijgen?' Van de gemeenten die een antwoord gaven, waren de meeste reacties inhoudelijk goed, aldus de onderzoekers.

De gemeente Amsterdam staat volgens het onderzoek weliswaar op één, de deelgemeenten van de hoofdstad presteren beneden de maat. Net als de gemeente Rotterdam reageerden deze overheidsinstanties niet binnen de gestelde termijn. Ook de gemeenten Groningen, Breda, Haarlem en Zwolle wisten niet binnen acht dagen te antwoorden.

Slechts 10 procent van alle gemeenten stuurde direct een ontvangstbevestiging. Weliswaar een verbetering ten opzichte van vorig jaar (8 procent), maar nog steeds beneden de maat. Van de ontvangstbevestigingen voldeed 25 procent niet aan de eisen. Er werd niet aangegeven wat er met de vraag zou gebeuren en wanneer het antwoord verwacht kon worden.

Opvallend was het feit dat zeven gemeenten niet het juiste e-mailadres op hun website hadden vermeld.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page RegenWindstil Naar volgende bericht