... ...

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant

Ingezonden Brief (D66)

D66: Reactie op Don Bijl

Wijdemeren, 10 januari 2004. De D66 fractie is het niet eens met de uitspraken die burgemeester Don Bijl deed in zijn nieuwjaarstoespraak en aansluitend in de Gooi- en Eemlander. Felix Flameling zond onderstaande ingezonden brief.

Ingezonden brief


Felix Flameling (D66)

Geachte redactie,

Naar aanleiding van de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester en de daaropvolgende artikelen in de Gooi-en Eemlander en de Wijdemeerse Webkrant vindt de fractie van D66 het nodig enige opmerkingen te maken.

In de eerste plaats zijn wij het volledig eens met het redactioneel commentaar in de webkrant van 8 januari jl. over de essentie van de functie als raadslid. Een raadslid is geen ambtenaar en geen verlengstuk van het college en de burgemeester. Hij is volksvertegenwoordiger, gelegitimeerd door de keuze van de kiezer, de inwoners van Wijdemeren.Hij treedt op en spreekt in de raad/commissies namens burgers op basis van het verkiezingsprogramma van zijn partij.

DE BURGEMEESTER VALT DE ESSENTIE VAN HET RAADSLIDMAATSCHAP AAN . Daarnaast is het specifiek noemen van namen -Six/Hoen- en het taalgebruik: "Ik erger mij kapot " en "sommige raadsleden laten zich voor het karretje spannen" confronterend naar de Raad.

Het hele verhaal samenvattend stelt D66 dat de burgemeester zich politiek opstelt en op een niveau dat wij niet van hem gewend zijn. Hij kruipt in een rol, die wellicht past bij de gekozen burgemeester: een situatie die hij zelf omschrijft als "de speeltuin van de democratie".

De toespraak en de quotes in de krantenartikelen stonden stijf van de inhoudelijke spanning. Burgemeester Bijl acteerde als een verbolgen burgervader, die tegen zijn burgers zegt: "Zeur niet zoveel, wees niet alert op je eigen leefomgeving, raadsleden mogen niet opkomen voor de inwoners en ambtenaren hebben hun tijd nodig voor belangrijke zaken, ze hebben geen tijd voor handhaving van regels die jullie belangrijk vinden. D66 zegt hier afsluitend over, dat de burgemeester de confrontatie met de raad zoekt, de afstand met de burgers vergroot en persoonlijk lijkt te bepalen wat binnen handhaving op basis van bijv. bestemmingsplannen belangrijk is en wat niet.

Hij zal hierin de volksvertegenwoordiger van D66 op zijn weg vinden.

D66-fractie,
Felix Flameling.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page . Naar volgende bericht