... ...

Rik Jungmann

Jaap van Waveren

De Nieuwsster
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Vaststellingsovereenkomst

Wijdemeren, 10 februari 2004. Het convenant tussen alle betrokkenen in het conflict aan het Dode Eind in Kortenhoef is door Jaap van Waveren onder de loep genomen en beschreven in De Nieuwsster.

Overgenomen uit:

Inspanning burgemeester en omwonenden beloond
Door: Jaap van Waveren

Met de ondertekening van de “Vaststellingsovereenkomst Dode Eind” lijkt een einde gekomen te zijn aan de zich jarenlang voortslepende kwestie “Krakeelakker”. Aan de basis lag het 12 puntenplan, opgesteld door de bewoners van het Dode Eind nadat de Raad van State hen in verschillende zaken in het gelijk had gesteld.


Foto: Ook de woonarkenhaven van Maarten Fokke valt onder de gesloten overeenkomst.

Het college dat eigenlijk geen andere kant meer uit kon, nam vervolgens de beslissing om handhavend op te treden tegen de Krakeelakker maar liet met de opgelegde sanctie nog een ultieme moegelijkheid open om op basis van het 12 puntenplan, voor 1 februari j.l., toch nog een compromis te bewerkstelligen. Dat het een maand vertraging opliep lag voornamelijk aan het feit dat uiteindelijk partijen een overeenkomst moesten tekenen die nog veel verder ging dan de 12 punten om zodoende ook voor de toekomst te waarborgen dat er weer geen nieuwe procedures gestart konden worden. Met de vaststellingsovereenkomst is dit zoveel mogelijk uitgesloten doch volledige zekerheid biedt dit niet omdat door meerdere partijen op verschillende tijdstippen zaken dienen te zijn afgerond.

Het niet nakomen kan resulteren in dwangsommen van 500€ per dag tot onmiddellijk opeisbare boetes van 25.000€ en 100.000€ . De 13 pagina’s tellende overeenkomst is getekend door de Gemeente, Krakeelakker BV, de heren H. en B. de Kloet, de vereniging van eigenaren de Krakeelakker, jachthaven de Ankerplaats, Maarten Fokke zowel in persoon als vertegenwoordiger van enkele BV’s, de Vereniging van Eigenaren Klein Kortenhoef, de bewoners van de kooparken, welke zijn gelegen in de haven van De Krakeelakker BV, de bewoners van de kooparken, welke zijn gelegen in de haven van Maarten Fokke BV, de bewoners van de woningen, welke zijn gelegen aan het doodlopende gedeelte van de Kortenhoefsedijk, plaatselijk bekend als het Dode Eind en Natuurmonumenten.

In het oogspringende zaken in de overeenkomst zijn:
De gemeente gaat Hilversum benaderen om de Groene Driehoek te kopen waarvan het grootse deel natuurbestemming krijgt. Voor 1 mei zal de gemeente een verkeersplan voor het Dode Eind opstellen waarbij gronden van de gemeente Hilversum gekocht moeten worden. De gemeente koopt de parkeerplaats van de Krakeelakker terug en gezamenlijk met de parkeerplaats van de Ankerplaats wordt dit een openbaar toegankelijke voorziening. De kosten van de herinrichting komen voor rekening van de gemeente. De omstreden strook grond van de heer Scholten wordt aan de gemeente om niet overgedragen waarna er een erfdienstbaarheid op gevestigd wordt ten gunste van de Krakeelakker/de Kloet voor wat betreft de leidingen die ondergronds liggen. De Krakeelakker moet een stuk grond om niet overdragen aan de heer Scholten dat in het verleden bij de tuin van de heer Scholten behoorde. Zowel in de haven van Maarten Fokke als de Krakeelakker mogen niet meer dan 18 woonarken worden afgemeerd. In jachthaven de Ankerplaats zullen geen woonarken worden afgemeerd. In het water genaamd de Dobber zal de steiger verwijderd moeten worden net zoals een woonark. Dit gebied krijgt de een natuurbestemming met regels over de hoeveelheid kleine bootjes die daarin mogen worden afgemeerd ten behoeve van de bewoners van drie arken die ongeveer 8 meter moet opschuiven. De schuur van de Krakeelakker bij de woonarken dient te worden gesloopt. Er zal een substantiële groene buffer worden gecreëerd tussen de tuin van de heer Scholten en de Krakeelakker. Natuurmonumenten zal onder voorwaarden een strook van ongeveer 900m2 overdragen aan de Krakeelakker/de Kloet welke reeds door hen in gebruik was genomen.

De gemeente zal de door de omwonenden gemaakte aantoonbare kosten van rechtsbijstand in de procedures tegen de gemeente en de Krakeelakker aan de omwonenden vergoeden. Voor de kosten van de door Scholten verrichte werkzaamheden, die vanaf de beroepsfase bij de Rechtbank te Amsterdam in de bestuursrechtelijke zaken namens de omwonenden is opgetreden, zal geen vergoeding worden betaald. De vaststellingovereenkomst is een grote stap om rust te brengen in het betreffende gebied en het dorp waar deze kwestie al jaren een gespreksonderwerp was. Het blijft altijd mogelijk dat één der partijen alsnog probeert onder een aantal zaken uit te komen doch met deze overeenkomst in de hand hebben de betrokken partijen een maximale juridische mogelijkheid om uitvoering en sancties te garanderen. Het blijft altijd een compromis en dat betekent dat partijen water in de wijn hebben moeten doen. Feit blijft dat het de gemeente nog een aanzienlijk bedrag gaat kosten voordat alle zaken zijn geregeld. Burgemeester Bijl is zich hiervan bewust maar is van mening dat eventuele planschadeclaims veel hoger hadden kunnen uitvallen.

De velen die deze kwestie over de jaren hebben gevolgd zullen ongetwijfeld gemende gevoelens hebben over de uiteindelijke uitkomst. Men moet echter in gedachte houden dat de huisvesting van vele gezinnen nu gegarandeerd wordt die anders zonder hun eigen schuld wellicht verloren zou zijn gegaan. Waardering bestaat er voor de inspanning van burgemeester Bijl die dit lijk uit de kast nu kan begraven. Ook is er veel waardering gegroeid voor Gerard Scholten die namens de bewoners van het Dode Eind onvoorstelbaar veel werk heeft verzet. Vaak is hij door politici uit het voormalige ’s Graveland op grove en onjuiste manier bejegend en het zou deze mensen die nu ook deel uitmaken van het gemeentebestuur van Wijdemeren sieren om Gerard Scholten de waardering te geven die hij heeft verdient.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page RegenMatige wind Naar volgende bericht