Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Nota Bijzondere Bijstand

Wijdemeren, 14 december 2004. Sinds 1 januari van dit jaar is er veel veranderd in de bijzondere bijstand die gemeenten kan geven aan inwoners met een kleine beurs. Het college heeft een nota opgesteld waarin staat hoe men te werk wil gaan.

Persbericht

Meer voorlichting aan gehandicapten en chronisch zieken over mogelijkheden bijzondere bijstand
College biedt raad nota hoofdlijnen bijzondere bijstand aan

Het invoeren van een bijdrage van 200 euro per kind voor gezinnen op bijstandsniveau, het handhaven van de huidige bijzondere bijstand voor ouderen en meer voorlichting over individuele bijstand voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat zijn de hoofdlijnen van de nota bijzondere bijstand die het college de raad in januari aanbiedt.

Op 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) ingegaan. Deze wet heeft grote gevolgen voor de verlening van bijzondere bijstand door gemeenten aan inwoners die met een inkomen op minimum niveau moeten rondkomen. Zo mogen gemeenten sinds die datum alleen categoriale bijzondere bijstand verlenen aan ouderen, gehandicapten en chronisch zieken met een inkomen op minimumniveau. Mensen die niet tot één van deze groepen behoren en wel bijstand nodig hebben kunnen individuele bijzondere bijstand aanvragen. In de nota “Hoofdlijnen bijzondere bijstand” staat hoe het college in Wijdemeren het bijzondere bijstandbeleid vorm wil geven.

Ouderen
Om de participatie van ouderen in de maatschappij te blijven stimuleren wil het college het huidige participatiefonds voor ouderen continueren. 65-Plussers met een minimum inkomen die voldoen aan alle voorwaarden hebben recht op een bedrag van 100 euro per jaar uit dit fonds. Het bedrag kunnen zij besteden aan bijvoorbeeld museumbezoek, een abonnement op een dagblad of het lidmaatschap van de bibliotheek. Daarnaast kunnen inwoners van 65 jaar of ouder die 3 jaar of langer van een inkomen op bijstand niveau hebben moeten leven een beroep doen op het fonds duurzame gebruiksgoederen voor de vervanging of reparatie van bijvoorbeeld een wasmachine, bank of televisie.

Kinderen
Als de raad instemt met de nota krijgen gezinnen op bijstandsniveau een steuntje in de rug. Uit een recent gehouden onderzoek van het NIBUD blijkt namelijk dat gezinnen met kinderen nauwelijks iets overhouden nadat alle vaste lasten en uitgaven voor voedsel en kleding zijn betaald. Om sociale uitsluiting van deze kinderen te voorkomen heeft het college het voornemen 200 euro per jaar per kind te verstrekken als tegemoetkoming in de kosten van sport en sociaal-culturele activiteiten. De gemeente gaat steekproefsgewijs de besteding van het bedrag controleren.

Meer voorlichting
Momenteel vragen chronisch zieken en gehandicapten in Wijdemeren relatief weinig bijzondere bijstand aan. In de toekomst gaat de gemeente mensen uit deze groepen attenderen op de mogelijkheden van bijzondere bijstand door meer en betere voorlichting. Daarnaast wil de gemeente deze groep tegemoet komen door de bezuinigingen van het rijk in het ziekenfonds en AWBZ te compenseren. Bijvoorbeeld door de sterk verhoogde eigen bijdrage van thuiszorg en ziekenvervoer te vergoeden.

Nog niet aanvragen!
Als de raad instemt met de nota, maakt de gemeente in februari via o.a. de gemeentelijke informatiepagina bekend hoe mensen met een inkomen op minimumniveau bijzondere bijstand kunnen aanvragen.

Tot die tijd neemt de afdeling Sociale Zaken geen aanvragen in behandeling!


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht