Rik Jungmann

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Vos is Opruimer

Kortenhoef, 1 december 2004. Martin Stevens ziet het verhaal over de schapen en de vossen heel anders. Hij stuurde een reactie.

Reactie

Wat hebben sommige mensen weer snel een mening klaar... Het bekende sprookje van de vos die schapen dood.

Klinkklare onzin, maar vooral een verhaal van mensen die menen de natuur naar de hand te willen zetten met het jachtgeweer. Het is bewezen onzin dat vossen een groot dier aanvallen. Als een schaap ziek of dood in het weiland ligt dan zal een vos wel gaan eten, dat klopt want een vos is een lijkenvreter, een opruimer.

De boeren in kwestie moeten eens bij zichzelf te rade gaan. Hoe kan een schaap in twee dagen opgevreten zijn? Hij laat dus een schaap twee dagen dood in het weiland liggen? Mag wettelijk niet. Lekkere boer dus.
De sterfte onder lammeren is vrij groot in het voorjaar en heeft vele oorzaken. Als een vos een ziek lam overloopt dan KAN het gebeuren dat ie het pakt. Maar een gezond beest weet echt wel beschutting bij de felle moeder te zoeken.

Vossen eten ook nauwelijks weidevogels (wetenschappelijk vastgesteld op meerdere plekken in Noord Holland.) ratten (voorop), katten, kleine marterachtigen, kraaien en roofvogels vreten veel meer. Vossen eten nu juist weer ratten.... en muizen en kevers en slakken en in het seizoen bessen en andere vruchten. Voor schapen zijn honden en hobby boeren een veel groter gevaar dan de vossen, maar het is wel lekker makkelijk om een "schuldige" aan te wijzen...

Martin Stevens


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht