... ...

Rik Jungmann

gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Communicatie Wijdemeren

Wijdemeren, 29 april 2004. Wijdemeren gaat stappen ondernemen om de communicatie met de burger verder te verbeteren.

Persbericht

College biedt raad communicatienota aan

Het college biedt de gemeenteraad een Communicatienota aan. Het is een plan voor 2004 – 2006 met een visie op de communicatie van de gemeente Wijdemeren. De nota geeft inzicht in de huidige situatie en bevat voorstellen om een ingezette ontwikkeling, gefaseerd, door te zetten. De commissie Bestuur en Middelen zal de nota op 13 mei a.s. bespreken.

Eén van de voorstellen is dat het college de inwoners meer inzicht wil bieden in de financiën van de gemeente door jaarlijks een extra pagina in het WijdemerenJournaal te publiceren met begrotingsinformatie. Het zoeken naar informatie op www.wijdemeren.nl wil het college vereenvoudigen door een zoekfunctie voor de hele site te creëren. Het college wil de inwoners ook bekender maken met de mogelijkheden van het Digitaal Loket. Dit loket behoort volgens een landelijk onderzoek tot de Top 10 van de ruim 500 Nederlandse gemeenten en bevat veel informatie en formulieren. In veel gevallen kan het raadplegen van het Digitaal Loket inwoners een bezoek aan of telefoontje met het gemeentehuis besparen.

Klachten
Het college wil ook meer bekendheid geven aan de klachtenregeling van de gemeente. Inwoners die zich onheus bejegend voelen door een ambtelijk medewerker of bestuurder weten veelal niet waar ze met hun klacht terecht kunnen. Het college wil hiervoor één aanspreekpunt en één centraal telefoonnummer creëren. Extra aandacht gaat ook uit naar de kwaliteit van de brieven van de gemeente aan inwoners en bedrijven. Nog niet alle brieven zijn begrijpelijk, vriendelijk en eigentijds opgesteld. Vele verouderde standaardbrieven wil het college door de organisatie laten aanpassen.

Sneller reageren
Een ander voornemen van het college is sneller te reageren op onjuiste berichtgeving over de gemeente in de media, waarbij informatie door de schrijver niet is gecheckt en/of er geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Aangezien vele lezers de geboden informatie in de krant voor waar aannemen wil de gemeente vaker reageren op dergelijke berichten en waar nodig verzoeken om rectificatie.

Het college stelt de raad voor vanaf 2006 informatie aan raadsleden ook digitaal, via internet, aan te bieden. Raadsleden hoeven dan niet te wachten op de ‘raadsstukken’ om hun controlerende en kaderstellende taak te kunnen uitvoeren. Informatie die eenmaal beschikbaar is kan dan ook door raadsleden worden geraadpleegd. Wanneer de raad met de nota instemt zal hiervoor in 2005 een apart voorstel aan de raad worden voorgelegd. Ook vraagt het college de raad hiervoor een werkgroep samen te stellen om te kunnen inventariseren of er wensen zijn t.a.v. digitale informatievoorziening.

De uitvoering van het plan kost de gemeente geen extra geld. Het college heeft in 2003 reeds besloten communicatiebeleid te willen ontwikkelen dat binnen de huidige budgetten uitgevoerd kan worden.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page BewolktMatige wind13º Naar volgende bericht