... ...

Rik Jungmann

Reactie
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Zieke Bomen terecht gekapt

Wijdemeren, 19 april 2004. Martin Stevens uit Kortenhoef steunt de gemeente in de zaak rond het kappen van de beuken aan het Noordereind in 's-Graveland. Hij reageerde op de berichten.

Reactie

Zieke Bomen

Ik heb het persoonlijk niet zo op met het groenbeleid van de gemeente, maar wanneer oude bomen op plaatsen staan waar het gevaar op kan leveren voor passanten, is het zaak om extra voorzichtig te zijn.
Als eigenaar van de boom ben je verantwoordelijk voor de schade die de boom toebrengt als blijkt dat de schade voorkomen had kunnen worden. Door bijvoorbeeld onderhoud te plegen.

Dat onderhoud kan soms zo veel vergen van de boom dat het voor iedereen de beste oplossing is de boom te kappen. hoe vervelend dat ook is voor het dorpsbeeld.
De 1-mans actie van VBOB (het is slechts één zieke geest die een aantal onwetenden meesleurt) vind ik dan ook ronduit afkeurenswaardig.
Het onnodig kappen van oude bomen is niet goed te praten, maar de argumenten die deze actievoerder erbij haalt zijn gespeend van enig kennis en inzicht....wat ook al weer bleek nadat de boom gekapt was...
De argumenten als dat de betrokken bedrijven er financieel voordeel bij zouden hebben is ook al zo laagwaardig dat deze vereniging feitelijk niet gekenmerkt zou mogen worden als geloofwaardig. Er is altijd wel iemand aan te wijzen die er geld aan verdient...nou en?

Bij het uitbreken van een tak uit een te oude boom zijn er echter alleen maar verliezers en alsnog iemand die er zijn brood aan verdient. Alsnog kappen van de boom, garagekosten, ziekenhuis, egrafenisondernemer... en dan alleen maar omdat zonodig geprotesteerd moet worden.

Het Noordereinde tegenover Schaep en Burgh is ingeplant met tamelijk grote eiken en heeft alweer een aardig aanzien, alleen WIJ zullen het nooit meer als een monumentale laan zijn. Dat is biologisch zo bepaald. Door nu krampachtig vast te houden aan zieke hoogbejaarde boom"lijken" ontnemen we de generaties na ons de kans om te genieten van een mooie monumentale bomenlaan over 150 jaar. De zelfzucht van het oude behouden komt hier wel erg schrijnend om de hoek kijken.

In dit geval ben ik het dus heel erg eens met het besluit van de gemeente (en van Natuurmonumenten) Rigoureus ingrijpen geeft ook toekomst aan een nieuwe bomenrij.

Martin Stevens


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page BewolktMatige wind12º Naar volgende bericht