Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Gooi- en Eemlander


Buurtbus €15 p.p.?

Wijdemeren, 13 november 2003. Op de voorpagina van de G&E staat vandaag een toch wel wat schokkende kop. "Buurtbus kost € 15 per passagier".

Op 15 oktober stelde Harmen Binnema (statenlid van GL) vragen over de buurtbus in Wijdemeren aan het college van GS van Noord-Holland. Waarschijnlijk was hij daartoe geďnspireerd door Nelleke Schenkkan, raadslid voor GL in Wijdemeren en initiator van het buurtbusproject.


Nelleke Schenkkan (GL)

Aanleiding tot de vragen was het aantal van minimaal zeshonderd passagiers per maand dat volgens de provincie gehaald moest worden. Dat aantal was niet haalbaar volgens de organisatoren van de buurtbus.

De gegevens in het stuk in de G&E zijn schokkend. Per rit gaat er 0,7 passagier mee. Anders gesteld, per tien ritten gaan er zeven passagiers mee. De bus rijdt dus zeven keer met 1 passagier en drie keer leeg.

Rekent u even mee? Die ene passagier betaalt € 1,40, ofwel 7% van de werkelijke kosten, aldus de G&E. Omgerekend betekent dat het volgende. 1% van de ritprijs is dus € 0,20, ofwel de ritprijs is € 20,--. Als deze berekening klopt, dan legt de provincie er niet € 15,-- op toe, zoals in de kop staat, maar € 18,60 (fl. 40,92). Dat levert een kilometerprijs op van rond de vier gulden per kilometer. En dan te bedenken dat het personeel bestaat uit vrijwilligers, die dus geen loonkosten veroorzaken.

Het artikel vervolgt met de mededeling dat de provincie zich beraadt op het voortzetten van de proef met de buurtbus en een verlaging van de ondergrens van 600 naar 400 passagiers per maand. Ook die 400 lijken Francis de Kwant onhaalbaar gezien de 220 per maand nu. Het ziet er somber uit voor de buurtbus. Heel erg somber.

(Gisteren dwong de kamer bij het kabinet af dat de maximum kilometervergoeding voor eigen zakelijke rijders (wijkverpleegsters bijv.) van € 0,17 omhoog ging naar € 0,18 per km (dat was € 0,27), om de kilometerprijs van bijna twee euro even in perspectief te zetten. red.)


Reacties

Gebroken link? Probeer het archief als de verwijzing enige maanden geleden is!

Zoeken

 

Het archief vanaf januari 2000 tot nu.
Van dag tot dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...