Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto: Waterschapsverkiezingen.nl

Bron: Diverse bronnen


Waterschapsverkiezingen voor het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht

Wijdemeren, 25 mei 2003. Binnenkort vinden er waterschapsverkiezingen plaats. Als het klopt heeft u onlangs een enveloppe ontvangen met alle bescheiden voor de verkiezingen erin.

De verkiezingen van het waterschapsbestuur worden van 28 mei tot en met 12 juni 2003 gehouden. Op 12 juni om uiterlijk 12.00 uur ’s middags moeten de stembiljetten in het bezit van het waterschap zijn. U kunt uw stembiljet, dat u in de enveloppe aantrof, ongefrankeerd opsturen.

De Waterschapsverkiezingen zijn ingewikkeld. Er zijn verschillende soorten kandidaten  met verschillende soorten rechten. Als u echt het naadje van de kous wilt weten, dan kunt u naar de website van het Waterschap gaan dat niet Waterschap heet, maar dat Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht heet (en zich dan vaak als DWR aan de burger vertoont).

Wilt u een indruk krijgen van de complexiteit van de kandidaatstelling met kieskringen en soorten kandidaten, dan moet u eens kijken op de pagina Kieskringen. Het blijkt dat er vier soorten kandidaten zijn (ingezetenen, gebouwd, ongebouwd en bedrijfsgebouwd) verdeeld over drie kieskringen (Amstel, "Amstel en Proosdij" en Vecht). Er bestaan ook Kwaliteitszetels. Voor "gebouwd" bezetten de gezamenlijke woningbouwcorporaties die zetel en voor "ongebouwd" doet de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten dat.

(Tikje ingewikkeld voor de gemiddelde burger lijkt ons. Misschien maar eens een scheutje bestuurlijke vernieuwing en transparantie op los laten. Echt wervend en helder is het allemaal niet, terwijl het wel belangrijk is. red.)

Wij ontvingen twee ingezonden berichten over deze verkiezingen die wij hieronder plaatsen. Het eerste enthousiaste bericht is van kandidaat Guus Loomans uit Maarssen. Het tweede bericht is van een groot aantal groene kandidaten samen.

Persbericht l

Mr Guus Loomans (1966), is in het dagelijkse leven vader van twee jonge kinderen en werkzaam bij het Wereld Natuur Fonds, hij stelt zich als een van de jongste kandidaten verkiesbaar voor de waterschapsverkiezingen in Kiesdistrict Vecht (0.a Wijdemeren en Loosdrecht)

Hij schrijft:

De waterkwaliteit en de natuuroevers heb ik de laatste jaren zien verbeteren. De libel, de iris, de rivierprik en de rijnruit zijn weer volop terug. Het is heel bijzonder dat het waterbeleid van het waterschapsbestuur zichtbare resultaten laat zien voor mens, plant en dier. Tot nu toe mocht ik slechts toekijken. Het is dan ook niet uit onvrede dat ik graag namens de huiseigenaren in het waterschapsbestuur zou willen deelnemen.

Mijn doel is om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en prijs van het water in overeenstemming blijven met de schoonheid van de Vecht, de grachten, meren en sloten. Aandachtspunten zijn verdroging, veiligheid en het op peil houden van grondwater, om bestaande woningen en oevers te beschermen. Alleen zo garandeer je veilig wonen en kwaliteit van leven voor jong en oud. De rivier moet blijven meanderen en natuurgebieden moeten in staat worden gesteld om het water als een spons vast te houden. Dat is van economisch belang voor huiseigenaren. De natuur in het Gooi en de Vechtstreek maakt bewoning in dit gebied aantrekkelijk en uw woning om die reden waardevast.

"Water moet wel van de mensen blijven". Ik ben fel gekant tegen privatisering van ons water. Het aanreiken van een handelsperspectief, waar iedereen beter van wordt, zie ik als mijn grootste uitdaging. Wilt u met plezier blijven wonen in een groene omgeving, kies dan voor Guus Loomans, in het dagelijks leven marketing manager voor een natuurorganisaties.

Ruimte voor mens, plant, dier en het bedrijfsleven
Het mooiste gebied van Nederland wil ik samen met u een toekomst geven. Tot op heden is het niet mijn verdienste geweest. Het huidige waterschapsbestuur heeft als een goed huisvader op de winkel gelet. Langs de kant blijven toekijken is te gemakkelijk. Ik voel me medeverantwoordelijk en wil daar graag mijn steentje aan bijdragen. Dat begint met jezelf verkiesbaar te stellen.
Via mijn huidige werkgever, het Wereld Natuurfonds, ben ik in aanraking gekomen met het rapport ‘Levende rivieren’. Dit rapport toont aan dat er ruimte is voor mens, plant, dier en het bedrijfsleven.

Zuinig op schoon water en uw portemonnee
Hiervoor ben ik als bankier werkzaam geweest in Maarssen, Breukelen, Loenen, Hilversum en Wijdemeren e.o. Ik wil laten zien dat het mogelijk is om de financiën op orde te houden. Door slimme keuzes te maken en samen te werken, stel ik mezelf ten doel een en ander kostenneutraal te laten plaatsvinden voor de huiseigenaar. Mijn vrouw is diëtiste in Maarssen en Loenen. We moeten allemaal wel eens op dieet. Om gezond te blijven moet je duidelijke keuzes maken.

Water een bron van leven
Als vader van twee jonge kinderen wil ik mijn gezin een toekomst geven. Dat lukt alleen door samen te werken en elkaars belangen te delen. Als marketing manager begrijp ik goed dat water een bron is van leven en dat het geen vanzelfsprekend product is dat uit de kraan komt. Schoon, zoet water is voor miljoenen mensen niet verkrijgbaar, soms is het zwaar verontreinigd of op vele kilometers pas bereikbaar. De footprint van een spijkerbroek bedraagt 7000 liter water, een liter bier kost in het brouwproces ruwweg 8 liter water. Die zoetwaterbron is niet oneindig. Bewustwording is essentieel om te voorzien in deze eerste levensbehoefte van mens, plant en dier. Dat kan met handhaving van een duurzame Bourgondische levensstijl. Schoon water moet wel voor iedereen bereikbaar blijven. Vandaag en in de toekomst voor onze kinderen.

Als u zich herkent
Als jurist begrijp ik dat je een overeenkomst met de kiezer waar moet maken. Ik ben geen politicus en heb derhalve geen partijbanden. Ik wil me puur richten op mijn taak. Opkomen voor de belangen van de huiseigenaar in het Gooi en in de Vechtstreek. Heeft u een belang dat aandacht verdient, dan sta ik voor u klaar. Mocht ik gekozen worden, dan stel ik een spreekuur in, zodat ik niet ga navelstaren en als bestuurder bereikbaar ben.

Hartelijk dank voor uw stem en betrokkenheid met water,

Guus Loomans

Persbericht ll

Bagger eruit, vis erin

Zaandam, 22 mei 2003 - De waterschapsverkiezingen zijn van start gegaan, de stembiljetten zijn verstuurd. Voor het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht worden 14 kandidaten gesteund door natuur en milieuorganisaties. Zij voeren campagne met als motto 'bagger eruit, vis erin'. De schriftelijke verkiezingen duren tot 12 juni.

Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Het Utrechts Landschap, Milieufederatie Noord-Holland, Natuur- en milieufederatie Utrecht, Goois Natuurreservaat en Milieucentrum Amsterdam hopen dat er zoveel mogelijk mensen hun stem uitbrengen. Het waterschap heeft namelijk een grote invloed
op de natuur en het landschap. Zij beheert bijvoorbeeld de hoogte van het waterpeil, dat invloed heeft op het soort natuur in een gebied. Ook heeft het waterschap zorg voor de waterkwaliteit. Schoon water is belangrijk voor de gezondheid van mens én natuur. Dit wordt gesymboliseerd door het motto 'bagger eruit, vis erin'.

Categorieën
Het waterschapsbestuur is ingedeeld in verschillende categorieën. Alle inwoners mogen in de categorie 'ingezetenen' stemmen. Huiseigenaren kiezen ook in de categorie 'gebouwd' en eigenaren van ongebouwde percelen (landbouwgrond, natuurterreinen) kiezen voor 'ongebouwd'. Er zijn groene kandidaten in de categorieën ingezetenen en gebouwd. Op het stembiljet zijn ze te herkennen aan de zin 'kies voor natuur in uw waterschapsbestuur' en/of hun verwijzing naar www.kiesnatuur.nl. Op deze website is meer informatie te vinden over de groene kandidaten en hun programma.

Groene kandidaten
Kiesdistrict Amstel en Proosdij: categorie ingezetenen: Luuc Mur
(Vinkeveen), Joost van Zuijlen (Diemen), categorie gebouwd: Dirk Quaak (Abcoude).

Kiesdistrict Vecht: categorie ingezetenen: Peter Korzelius (Huizen), Peter van der Linden (Hilversum), Herman Proper (Hilversum), Gerjet Wisse (Kockengen); categorie gebouwd: Albert Dierick (Huizen).

Kiesdistrict Amsterdam: categorie ingezetenen: Rick ten Have (Amsterdam), Elina Hatzmann (Amsterdam), Ellen Reijs (Amsterdam), Chris Rümke (Amsterdam); categorie gebouwd: Lammy Garming (Amsterdam), Douwe Tiemersma
(Amsterdam).


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...