Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Douwe van Essen

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Hilversum Open in Wijdemeren

Wijdemeren, 24 juli 2003. Op het grondgebied van Wijdemeren ('s-Graveland) wordt deze week het International Challenger Tennis Tournament gehouden. Trekpleister is Martin Verkerk, finalist van het Grand Slam toernooi van Parijs 2003. Een impressie. 
Tot voor een aantal jaren had Hilversum het fameuze Melkhuisje tennistoernooi, dat vanwege problemen met de buurt naar Amsterdam moest verhuizen en nu in Amersfoort wordt gehouden. De organisatie van het Hilversum Open -ook op gravelbanen- wil graag hogerop, naar de APT-status. Dat zal niet eenvoudig worden, want Nederland kent naast Amersfoort ook nog de zeer goed aangeschreven toernooien van Rosmalen (gras) en Rotterdam (hardcourt). De ambiance op het Tulip Tennis Centre is in ieder geval voortreffelijk en toernooidirecteur René van den Berg heeft een goede zet gedaan met het inhuren van 'Eltingh Haarhuis Tennis Events' van de gelijknamige coryfeeën. Zij brengen hun ongeëvenaarde ervaring in, geven clinics en verbinden dus hun naam aan het Hilversum Open. Het gemeentehuis van Wijdemeren staat in Hilversum. Dat was de aanleiding voor een enigszins ironisch kaartje van het gemeentebestuur van Hilversum bij de opening van het Wijdemeerse gemeentehuis met daarop "Welkom op ons grondgebied, B&W Hilversum.". Maar nu is het weer 1-1 om in sporttermen te spreken. Het Hilversum Open wordt niet georganiseerd in Hilversum, maar op het grondgebied van Wijdemeren. Vanaf deze plaats heten wij de Hilversummers van harte welkom in mooi Wijdemeren, met die prachtige sportvoorzieningen. :-) red.

Welcome back... :-)

Vandaag een Hollands onderonsje tussen Martin Verkerk en Fred Hemmes Jr. Normaal gesproken een strijd tussen David en Goliath. Maar Verkerk kampt, net als heel veel tennissers, met een blessure. Na Roland Garros verloor hij bovendien steeds in de eerste ronde van alle toernooien waarin hij uitkwam: Rosmalen, Wimbledon en het Dutch Open in Amersfoort. 
Bondscoach Tjerk Bogstra was er ook. Karakteristieke houding van Martin Verkerk.
Allemaal ATP-tournooien, en nu, nu speelt hij dus als een aankomend tennistalent in een Challenger toernooi. Maar Martin Verkerk is een gentleman, want ondanks zijn 17e plaats op de wereldranglijst  houdt hij zich aan zijn belofte van maanden geleden, toen hij meer dan 100 plaatsen lager stond.

Balvirtuoos Martin Verkerk serveert. 
Zijn geheim: 1 bal hoog in de lucht, 1 in 
z'n linkerhand, en 1 op z'n linker enkel.
Fred Hemmes Jr. kan er ook wat van, 
maar gebruikt slechts 1 bal. Wel springt 
hij erg hoog op.

Als je naar de uitslag (6-4, 6-4) kijkt lijkt het een walk-over, maar echt gemakkelijk ging het allemaal niet. Niet dat Martin Verkerk echt in moeilijkheden is geweest. Maar - zoals hijzelf achteraf analyseerde -  met zijn service moest hij vaak, gedwongen door het prima tegenspel van Fred Hemmes Jr een tandje bijzetten om het overwicht te behouden. In de rallies was Hemmes Jr. zeer sterk, maar de cross backhands van Verkerk waren werkelijk fenomenaal. Uiteindelijk bleek 1 servicebreak per set voldoende voor Verkerk om de wedstrijd naar zich toe te trekken en de kwartfinale te bereiken. Daarin speelt hij vrijdagavond tegen de Italiaan Martin Vassallo Arguello. In de wedstrijd daaraan voorafgaand speelt nog een Nederlander voor een plaats in de halve finale, John van Lottum. Hij moet het opnemen tegen de Fransman Edouard Roger-Vasselin.  

Na de wedstrijd vertelt Fred Hemmes aan Leo Pagano en het publiek dat hij nooit het idee gehad heeft echt kans te maken op de overwinning. Links op de rug Martin Verkerk. De Wijdemeerse politiek was aanwezig: René Voigt (m. met bril) -fractievoorz. DB Wijdemeren- had een mooi plaatsje op de tribune gevonden. 

Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Half bewolkt, 21 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...