Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: Douwe van Essen en Rik Jungmann

Bron: Gooi- en Eemlander


Jeugd is tevreden

Wijdemeren, 10 december 2003. Gisteren werd het jeugddebat in de gemeente Wijdemeren gehouden. Uit Loosdrecht kwam niemand opdagen, uit Ankeveen en Nederhorst den Berg een paar jongeren en uit Kortenhoef relatief veel. In totaal twintig in plaats van de verwachtte 31.

Simone Stevens van de Gooi was er bij en schreef erover. De jeugd uit Kortenhoef wil graag een JOP (Jongeren Ontmoetings Plek, Jongeren Opvang Plaats en welke andere varianten in de loop van de jaren al niet verzonnen zijn.)

In Kortenhoef wordt al jaren over een JOP gesproken. De plaatsing van een JOP strandde altijd op omwonenden die er overlast van verwachten. Bovendien was het argument altijd dat jongeren daar gaan "hangen" waar ze dat willen en dat dat niet door de gemeente te sturen valt.

Een andere wens van de aanwezige jongeren is dat de Kortenhoefse jeugdsoos De SmoeS vaker open moet zijn.


Herman Stuijver, leraar, toneel-
speler, journalist, radioverslag-
gever en jeugddebatleider.

Herman Stuijver leidde het debat met burgemeester Don Bijl en wethouder Bert Nagel. De Kortenhoefse jongeren spraken over "oudere zeurpieten"die zich storen aan hun verblijf op winkelcentrum De Meenthof.

Eigenlijk kwam uit het debat naar voren dat jongeren het in Wijdemeren best wel naar hun zin hebben, al mag er her en der wel wat meer gebeuren. De SmoeS mag zich binnenkort verheugen in het bezoek van burgemeester Don Bijl en wethouder Bert Nagel. Bijl opperde om een JOP nabij De SmoeS te plaatsen.

Wat vooraf ging.

De gedachte van Don Bijl doet denken aan die van het toenmalige 's-Gravelandse VVD raadslid Els van Hall, die, in exact dezelfde discussie, acht jaar geleden, opperde om een JOP op een afgelegen plek aan de Beltweg in Kortenhoef te plaatsen. Zij wilde de jongeren daar van een oude container en wat hout en spijkers voorzien, opdat zij zelf hun JOP in elkaar konden timmeren.

Een tekst uit 2000 over een JOP aan de Bernard van Beeklaan in Kortenhoef (raad 's-Graveland):

27 oktober 2000. Gisterenavond vond in de raad een debat plaats over de plaatsing van een Jongeren Opvang Plek (JOP) aan de Bernard van Beeklaan. Dit naar aanleiding van een brief van het college waarin het de plannen tot plaatsing van de JOP intrekt nadat het de commissie gehoord had. Hieronder een kort overzicht van de standpunten. (Nelleke Schenkkan (Algemeen Belang) en Mevrouw Tuunter (PvdA) waren afwezig.) (Lees verder via bovenstaande link)


De VVD fractie-voorzitter in 's-Graveland, Wim Hafkamp.

Een tekst uit 1997 over een JOP aan de Bruinjoost in Kortenhoef (raad 's-Graveland):

Het College van B&W heeft in de Raadsvergadering van 27 februari 1997 een voorstel gedaaan om een zogenaamde JOP (Jongeren Opvang Plek) te plaatsen op een speelterrein naast de Bruinjoost (wijk Zuidsingel). De bewoners verzetten zich hier tegen. Reden voor het College over te gaan tot een verdere inventarisatie. De gemoederen in de Raad liepen hoog op tussen de Coalitiegenoten VVD en D66 over dit onderwerp en een voorstel om jeugdopbouwwerk te financieren. Met name enkele krasse uitspraken van de heer Hafkamp in de Gooi & Eemlander schoten D66 in het verkeerde keelgat.

Lees meer over JOP's:


Reacties

Gebroken link? Probeer het archief als de verwijzing enige maanden geleden is!

Zoeken

 

Het archief van 1996 tot nu.
Van dag tot dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...