Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto: Wijdemeerse Webkrant

Bron: Wijdemeerse Webkrant


Het gaat goed met Loosdrecht

Wijdemeren, 27 augustus 2003. Harry Borghouts, de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland ziet morgen Boele Staal, de CdK van Utrecht. Hij zal hem gerust stellen.


Burgemeester Don Bijl en Commissaris van de Koningin
Harry Borghouts in Restaurant Noorderlicht in 's-Graveland.

De overgang van Loosdrecht van de provincie Utrecht naar Noord-Holland is soepel verlopen, aldus Borghouts. Weliswaar waren er mensen in Utrecht die met bloedend hart hun dossiers, projecten en contacten moesten overdragen, maar toen het besluit éénmaal genomen was is er loyaal meegewerkt aan de overdracht.

Over de stand van zaken in Wijdemeren was hij zeer te spreken. Het proces van de samenvoeging is goed door het gemeentebestuur ingezet, bijvoorbeeld met de huisvesting van het gemeentelijk apparaat. Borghouts denkt dat de gemeente krachtig en voortvarend op de goede weg is.

Wel heeft ook hij zorgen over de financiën van de gemeente, maar dat is normaal na een herindeling. De gemeenteraad zal wel doortastend moeten optreden om zo rond 2006 weer te komen tot een sluitende begroting.

Borghouts refereerde nog even aan de harde strijd die Utrecht indertijd onder leiding van de Utrechtse CdK Boele Staal heeft gevoerd om Loosdrecht bij Utrecht te houden. (De provincie Utrecht bestond het toen zelfs om, buiten medeweten van het gemeentebestuur van Loosdrecht om, een zaaltje in Loosdrecht te huren waar Boele Staal mensen opriep om zich tegen de herindeling te verzetten. Burgemeester Gieskens was daarna ziedend op de provincie. De krantenlezers smulden van de knallende bestuurlijke ruzie. red.)

"Ik zie de heer Staal morgen en ik zal hem vertellen dat het goed met Loosdrecht gaat!" :zei hij met een brede glimlach...
 

Wat er vooraf ging in februari 1999.3 februari 1999

De raad van Loosdrecht neemt een motie aan en spreekt zich uit tegen de protestavond die de provincie op eigen houtje in Loosdrecht wilde organiseren. De provincie Utrecht ziet in dat dat toch wel te gek is en ziet van de avond af.3 februari 19995 februari 1999

Ook tijdens een persconferentie gaat de slag om Loosdrecht tussen Gieskens en Staal door.12 februari 1999

Twee dagen voor de termijn verstrijkt waarbinnen bezwaar gemaakt kan worden tegen de herindeling organiseert de provincie Utrecht haar protestavond in Loosdrecht.


De bewuste protestavond van de provincie Utrecht op 15 februari 1999 in Loosdrecht (met een vooraf ingevulde sprekerslijst...).

loosdr9.jpg (5112 bytes)
Links Patrick Poelmann (nu gedeputeerde in NH),
rechts Boele Staal (toen en nu CdK Utrecht)

Uit het bericht van toen: "Na de pauze bood Patrick Poelmann (fractievoorzitter D66 staten NH) een symbolische ambtsketen in de vorm van een taart aan aan Boele Staal (D66). Deze heeft namelijk beloofd zijn ambtssteek op te eten als de herindeling door gaat. "

Het mocht niet baten. Er kwamen geen bezwaren vanuit Loosdrecht. Die kwamen pas later... Toen het niet meer kon.

Nostalgie...


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...