...

  ---

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Gemeente Wijdemeren


Sirenes loeien weer

Wijdemeren, 27 augustus 2003. In Wilnis brak gisteren een dijk door de droogte. Een complete woonwijk kwam onder water te staan. Sirenes kunnen helpen om de bevolking te waarschuwen in dit soort gevallen.

In Wilnis lukte dat helemaal niet. Buren bonkten midden in de nacht op elkaars deuren om te waarschuwen. Bewoners van de wijk zetten radio en TV aan, maar hoorden of zagen niets. Van een rampenplan merkten ze ook niets. Pas rond negen uur 's ochtends kwamen de eerste officiële mededelingen van de gemeente. Dat waren de klachten van de bewoners van Wilnis die gisterenavond over het TV scherm rolden. Minister Remkes vond het niet nodig om zelf te gaan kijken. Ramptoerisme noemde hij dat. Iets waar hij niet aan mee wil doen. Zijn ministerie gaat de sirenes wel weer laten loeien om ze te testen. Of de sirenes echt helpen in dit soort gevallen valt zeer te betwijfelen.

Vanaf 1 september gaan op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur de sirenes weer loeien om ze te testen. Hieronder de publicatie van de gemeente daarover.


De sirene waarschuwt voor ramp
Vanaf 1 september: eerste maandag van de maand proefalarm

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt het landelijke maandelijkse proefalarm weer in. Vanaf 1 september is het alarm iedere eerste maandag van de maand, om 12.00 uur overal in Nederland eenmaal te horen. Gaat de sirene op een ander tijdstip, dan betekent dat maar één ding: er is iets ernstigs aan de hand. Ga dan onmiddellijk naar binnen en sluit ramen en deuren. Via Radio en TV Noord Holland hoort u vervolgens wat er aan de hand is.
Sinds 1997 is het proefalarm op elke eerste maandag van de maand vervangen door een jaarlijkse geluidstest op de eerste woensdag in juni om 12.00 uur. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de sirenes daardoor te weinig herkenbaar en bekend zijn bij de Nederlandse bevolking. Door het proefalarm weer maandelijks te laten horen wil het ministerie de bekendheid met het geluid van de sirenes vergroten.

7 sirenes in Wijdemeren
In gemeente Wijdemeren staan totaal zeven sirenes. In ’s-Graveland op het Stichtse End en de Zuidsingel, in Loosdrecht één op hoek Eikenlaan/Laan van Eikenrode, de Vuntuslaan en één op de Tjalk. In Nederhorst den Berg staan er twee. Eén op de hoek Eksterlaan /Reigerlaan en één op de J. van Ruysdaelstraat. De sirenes hebben een heel eigen geluid, dat niet lijkt op een alarminstallatie en ook niet op het geluid van de oude sirenes die we vroeger in Nederland hadden. Luistert u tijdens het proefalarm even goed zodat u weet hoe de sirene klinkt!

Meer informatie
Voor vragen over het proefalarm kunt u contact opnemen met de beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Wijdemeren, dhr. L.J.A. Bakker tel: 035-6559568


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...