Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Vereniging Curtevenne


Fietsen  met Curtevenne

's-Graveland, 24 augustus 2003. Zaterdag organiseert de Vereniging Curtevenne een fietstocht voor iedereen die maar mee wil door Ankeveen, Kortenhoef en 's-Graveland.

Het doel van de fietstocht is om u (opnieuw) kennis te laten maken met de rijke historie en het natuurschoon van de drie dorpen. De fietstocht volgt de monumentenroute die enige jaren geleden door de Stichting Curtevenne is samengesteld. (De Vereniging en de Stichting Curtevenne hebben een enigszins verwante doelstelling, maar zijn aparte organisaties.)

Persbericht

"Zaterdag a.s. fietsen door Ankeveen, ’s-Graveland en Kortenhoef met de vereniging Curtevenne"

Fietsen door de omgeving van Ankeveen, ’s-Graveland en Kortenhoef betekent o.a. fietsen langs het erfgoed van de familie Corvers Hooft. Over het vroegere grensgebied tussen het Stichtse en het Hollandsche. Langs verveningen en vervenershuisjes. Tussen de plassen door. Het betekent kennismaken met het industriële erfgoed van wasserijen, strijkerijen en blekerijen. Met monumenten in een neo-klassieke, neo-gotische, Engelse landschaps- en Lodewijk XVI-stijl. Met opstapplaatsen voor de trekschuit, diligence en de paardentram. Met de Joodse begraafplaats.
Het betekent een gewaarwording van de prachtige natuur, zoals de schilderskolonie in Kortenhoef die had aan het begin van de vorige eeuw.

De vereniging Curtevenne heeft een drietal fietsroutes samengesteld met als primair doel nieuwkomers in de drie dorpen een mogelijkheid te bieden kennis te maken met al dat moois.
De routes zijn gebaseerd op bestaande routes, zoals de Monumenten fietsroute, zoals die enige jaren geleden door de stichting Curtevenne is samengesteld. Op beschrijvingen van de omgeving door o.a. Natuurmonumenten en Goois Natuurreservaat. En op ervaringen –al dan niet op schrift gesteld- van tal personen en instanties. De toegevoegde waarde van de routes ligt in het feit, dat er niet één aspect belicht wordt. Maar dat er aandacht is voor zowel bebouwing, natuur als immateriële zaken.
In de fietsroutes wordt regelmatig gewezen op plaatsen, waar het de moeite waard is om de fiets even te laten staan en de omgeving verder per voet te verkennen.

Zaterdag a.s. fietst de vereniging Curtevenne de routes met haar leden. Introducées en niet-leden zijn eveneeens van harte welkom. Bij het startpunt van de routes krijgt men een papieren versie van de route in een handzaam formaat. Het gaat hier nog om een concept-versie. Begin 2004 zal er een van de routes een definitieve uitgave komen, waarin o.a. de ervaringen van a.s. zaterdag verwerkt zijn.

Om 11:00 uur kan men opstappen bij huis Westerveld (Noordereinde 36) voor de ’s-Gravelandse route (ca 1,5 uur). Bij de Historische Kring (Kerklaan 89) voor de Kortenhoefse route (ca. 2 uur). En bij ’t Swaentje (Noordereinde 353) voor de Ankeveense route (ca. 1,5 uur). Bestuursleden van de vereniging zullen de tochten begeleiden en onderweg het hunne bijdragen aan hetgeen te zien valt.
(nadere informatie op www.curtevenne.nl )


Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Bewolkt, 21 graden, droog

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...