Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Verslag: Douwe van Essen

Foto's: Douwe van Essen

Bron: Wijdemeerse webkrant 


100.000 kg

Nederhorst, 28 april 2003. Zaterdagavond was er een groots feest georganiseerd voor melkkoe Ria 19 van de familie Wenneker aan de Eilandseweg. Ria 19 ontving een prachtige oorkonde en een gigantische lauwerkrans omdat ze in 9 jaar maar liefst 100.000 kg melk heeft geproduceerd.

Getipt door de familie Haverkamp ging uw verslaggever zaterdagavond op weg naar de Eilandseweg en viel daarbij van de ene verbazing in de andere. Na een bewolkte en regenachtige dag was de lucht een uur voor het uur ‘U’ (negen uur ’s-avonds) helemaal opgeklaard en ving de reis van Kortenhoef naar boerderij Roosendaal aan. Helemaal achterin Nederhorst voegde de smalle en bochtige Eilandseweg zich vloeiend naar de vormen van het riviertje de Vecht en onthulden bordjes dat verderop het pontje naar Nigtevecht een oversteek mogelijk moest maken.

Net als bij massale opkomsten bij schaatsen in Kortenhoef en Ankeveen was er een heus weiland gereserveerd voor de gasten, die, al dan niet geïnspireerd door het slechte weer, massaal met de auto waren gekomen. Had uw verslaggever zich tot dat moment nog afgevraagd of zijn missie wel de moeite waard zou zijn, die gedachte moest hij al snel laten varen. De mensen stroomden letterlijk toe en kwamen bepaald niet met lege handen naar de speciaal opgerichte partytenten, waar het personeel van een professionele cateraar de menigte eerst met koffie met gebak en al gauw ook met drankjes en hapjes op haar gemak stelde. Veel bloemen en bloemstukken deden de speciaal klaargezette tafels buigen onder hun gewicht. Opvallend waren cadeaus met opschriften, zoals taarten en emmers. Het werd steeds duidelijker: dit was niet zomaar een feestje, dit was een unieke gebeurtenis. 
Opvallend was ook dat de boerinnen hun naam niet belangrijk vonden. Nee, de mannen, daar draaide alles om. Om vader Charles en zijn zonen Eduard en Ronald met Ria 19 als hun trotse feestvarken, pardon, feestkoe. Diverse sprekers getuigden daar ook van. Met gedichten, korte toespraken en een officiële overhandiging. 

Wijnand Tamming van de Coöperatieve Rundvee Organisatie noemde Ria 19, geboren op 16 februari 1990, een topatleet en Charles, Eduard en Ronald toptrainers. Want 100.000 kg (je mag geen liters zeggen) is een echte topprestatie, zeker als je bedenkt dat Ria 19 na 24 maanden kalfde. En omdat een koe pas na het kalven melkgevend is heeft ze er dus maar 11 jaar over gedaan. En, wat zeker zo belangrijk is, zelden werd nog zo’n goede kwaliteit melk gemeten op een dergelijke hoge leeftijd.

Op de voorgrond Ria 19, daarachter v.l.n.r. Wijnand Tamming en de toptrainers Eduard, Ronald en CHarles Wennekers.

Eduard, Ronald en Charles Wennekers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ria 19 kon er écht niet meer bij...

Hoewel ze toch uit haar beschermde stal was gehaald bleef Ria 19 tijdens de speeches en alle andere feestelijkheden uiterlijk onbewogen. Alleen moest de emmer, onder grote hilariteit van de omstanders, een paar keer uitkomst bieden, omdat mevrouw er niet aan dácht om na alle concessies ook nog haar natuurlijke aandrang geweld aan te doen. Het gaf allemaal niet, integendeel kun je wel zeggen. Het was tenslotte háár feestje. En met de feestelijke uitreiking van de diverse oorkondes, een zilveren koe, en voor Ria 19 een gigant van een lauwerkrans werd het officiële gedeelte afgesloten en mocht de topper weer terug naar haar warme stal.


Reacties

 

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...