Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Asielzoekers naar H'sum?

Kortenhoef, 23 september 2002. Het asielzoekerscentrum aan de Kerklaan in Kortenhoef gaat dicht. Ook door Ties Hagen, de PvdA wethouder, is daar al eerder iets over gezegd.


Het AZC in Kortenhoef.

In de Gooi van vandaag schrijft Gerbrig van Brug dat de Hilversumse fractie van GroenLinks heeft voorgesteld om de 52 bewoners te verhuizen naar de omstreden villa Wulverhorst in Hilversum. De villa haalde enige tijd gelden het landelijke nieuws omdat het COA (Centrale Opvang Asielzoekers) de villa wilde kopen en inrichten voor asielzoekers. De omwonenden in de niet onbemiddelde villawijk Trompenberg richtten daarop een actiecomité op en deden een poging om de villa zelf te kopen om zo hun rust te garanderen. Uiteindelijk leden deze pogingen schipbreuk.

Het voordeel van deze verhuizing voor de betrokken asielzoekers is dat zij in de buurt van Kortenhoef blijven, waardoor de kinderen naar dezelfde lager school kunnen blijven gaan en de bewoners hun contacten in Kortenhoef kunnen aanhouden. Vluchtelingenwerk Hilversum ondersteunt het voorstel van GroenLinks. Overigens loopt er nog een aanvraag voor de verbouwing van de villa.

P.rt.k.b.n

In het journaal van vanochtend werd door de nieuwslezer gesproken over het plaatsen van "portakabins" bij beelden van het plaatsen van verplaatsbare ruimten in Amsterdam. Vanavond sprak Philip Freriks in het acht uur journaal van "portokabins" tijdens het uitzenden van dezelfde beelden als vanochtend.

Sinds de NRC en wij indertijd de brief van de advocaat van de firma Portakabin Ltd uit Huntington ontvingen, waarin ons gevraagd werd om dat woord nooit meer als soortnaam te gebruiken, kijken wij toch met andere ogen naar nieuwslezers die de merknaam ook als soortnaam gebruiken. Zou die advocaat nu ook iedere keer een brief naar het journaal sturen?

Wisselende reacties in Kortenhoef

In het regiokatern staat ook een uitgebreid artikel van Simone Stevens over de ervaringen van de omwonenden van het huidige AZC in Kortenhoef. Die zijn zowel erg negatief als erg positief. Ben Pot en zijn vrouw Roos van de hovenierszaak, die direct aan het AZC grenst, zijn erg positief. Zij hebben contacten met de asielzoekers, die ook af en toe wat hulp bieden in de zaak. De bewoonster van het hoekhuis aan de Kerklaan, dat ook aan het AZC grenst, zegt erg veel last van het centrum te hebben in de vorm van lawaai, geluidsoverlast en spelende kinderen. Haar man vergelijkt het gekrijs en het lawaai van de kinderen met "een chinese martelmethode", die na vier jaar niet meer te verdragen is. Zij huilde van blijdschap toen het bericht afkwam dat het centrum dicht ging. 


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto: Douwe van Essen Bron: Gooi- en Eemlander
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...