Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Portakabin Ltd.

Wijdemeren, 11 augustus 2002. Op 2 augustus schreven wij in een voetnoot dat wij een brief hadden ontvangen van de advocaat van de firma Portakabin Ltd. waarin deze verzocht om die naam niet meer te gebruiken. Bij de brief was een afdruk van een stuk van 3 maart gevoegd uit de Wijdemeerse Webkrant, waarin die naam door ons als soortnaam voor een verplaatsbare behuizing gebruikt was. 

Inmiddels hebben wij die tekst aangepast.

In de NRC stond gisteren een groot artikel waaruit blijkt waarom Portakabin Ltd uit Huntington deze brieven door hun advocaat laat sturen. De NRC had er namelijk ook één ontvangen.

Het blijkt dat als een merknaam dreigt een soortnaam te worden in het spraakgebruik, de eigenaar van het merk de kans loopt om zijn rechten op het merk kwijt te raken als hij zich daar niet tegen verzet. Zo staat het in de merkenwet. Door nu iedereen die het over een "Portakabin" heeft (als soortnaam) te vragen dat niet meer te doen, kan het tij gekeerd worden voor de merkhouder. Dat is er dus aan de hand. En daar hebben wij begrip voor.

Voor aspirine en luxaflex lijkt het al te laat te zijn. Die hebben de Dikke van Dale zelfs al gehaald.

Nu wil het feit dat eergisteren de rechtszaak begon tegen Volkert van der G. Op Radio 1 spraken 's morgens voor 9.00 twee verslaggevers in het radiojournaal tegen elkaar. Wat hoorde het oor van uw redacteur. "Nou het is her nog erg rustig, alleen bij een gele Portakabin staan een paar politiemensen." :zei de één. "Waarvoor staat die Portakabin daar?": vroeg de ander in de studio. En zo ging dat nog een tijdje door, waarbij het gewraakte woord diverse keren door de ether vloog. 

Tijd voor een brief naar het Radiojournaal lijkt ons.

Na dit stukje zullen wij het woord nooit meer gebruiken


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Zonnig, 21 graden
Meer weer? Klik hier. 
Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: NRC, Plassennet, Radio 1
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...