Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Planschade duurder

Wijdemeren, 1 december 2002. Het indienen van een verzoek tot vergoeding van planschade gaat in Wijdemeren € 1000 kosten. Als de planschade wordt toegekend zal de indiener het geld terugkrijgen. Het doel van de verhoging is om burgers af te schrikken om zonder nadenken een planschadeverzoek in te dienen.

Dat werd afgelopen donderdag in de gemeenteraad besloten. De betaling van duizend euro krijgt het karakter van leges, vergelijkbaar met andere vormen van leges (paspoort, etc.).

In het debat over de leges voor planschadeverzoeken speelden enkele onderwerpen een rol. De vraag was of een burger die een verzoek tot betaling van planschade doet de kosten moet dekken die de gemeente maakt om zo'n verzoek te onderzoeken en tot een uitspraak te komen. De kosten van een dergelijk verzoek bedragen € 3400.

Het voorstel van het college was om de leges te brengen op € 1000. D66 en GroenLinks betoogden dat het hier gaat om een recht van de burger, dat niet door middel van een hoge drempel belemmerd mag worden. De PvdA daarentegen was van mening dat de behandeling van een planschadeverzoek kostendekkend zou moeten zijn en pleitte daarom voor een bedrag van € 3400.

Een tweede discussielijn was of de leges al dan niet teruggegeven zou moeten worden als het planschadeverzoek toegekend wordt. Ook hier waren de meningen sterk verdeeld. Het college, bij monde van wethouder Wim Neef stelde voor om wel restitutie te geven. De PvdA en de VVD vonden dat er geen restitutie zou moeten plaatsvinden omdat de gemeente er een dienst voor geleverd heeft. De overige partijen, CDA, GL, D66 en DB vonden dat er wel restitutie moet plaatsvinden.

Het eindresultaat was dat het collegevoorstel (€ 1000 en restitutie bij toekenning van planschade) ongewijzigd werd aangenomen.

De raad nam een motie aan waarin alle gemeenten in Nederland (bijna 500) en het parlement worden opgeroepen om te komen tot wijziging van de wet om planschadeverzoeken te bemoeilijken. Saillant detail was dat er bij de ingekomen stukken een motie van de gemeente Veendam lag die Nelleke Schenkkan (GL) graag had gesteund. Zij riep echter op dat moment: "Ik wil de motie graag steunen, maar niemand wil hier ooit meedoen met het steunen van moties van andere gemeenten." Het feit dat er nu een motie aan het hele land wordt gestuurd gaf de nodige hilariteit.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Plassennet
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...