Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Sfeerbeelden

Wijdemeren, 21 augustus 2002. De Gooi staat vandaag vol met achtergrond- en sfeerartikelen uit Wijdemeren. Een artikel over de privé-eilanden in de Loosdrechtse Plassen van de hand van Jetty Claus opent de serie. Sommige eilandjes zijn alleen een strook gras, andere zijn bebouwd met riante huizen. Een enkel eiland mag zelfs permanent bewoond worden.

Het tweede artikel gaat over het biologisch boeren op het landgoed Land & Boschzigt in 's-Graveland geschreven door Hans Hoogenboom. Sijmen Brandsma boert er al 23 jaar biologisch-dynamisch. Dit jaar is de oogst goed, waardoor de winkel 10% hogere omzet draait.

Dan een uitgebreid stuk van Nico Postma over de sluiting van het asielzoekerscentrum aan de Kerklaan in Kortenhoef. Een schril contrast met de privé-eilanden in Loosdrecht. Het centrum moet gesloten worden omdat na vijf jaar de termijn sluit met betrekking tot het bestemmingsplan op grond waarvan het AZC er indertijd mocht komen. In het stuk schrijnende verhalen van asielzoekers die hier al enige jaren zijn. Hun kinderen zitten hier op school en zij hebben zelf vrienden gemaakt onder de Kortenhoevers. Zij hebben geen idee waar ze na 6 december, de sluitingsdatum, heen gestuurd zullen worden.

Ze noemen Kortenhoef de beste plek en de Kortenhoevers vinden ze aardige mensen. Sommige Kortenhoevers sponsoren zelfs het schoolgeld van de kinderen, of nemen ze een dagje mee uit naar de Zaanse Schans.

Bijvoorbeeld Jurwert Babadzjanjan uit Nakorno Karabagh. Hij zit hier nu twee jaar en acht maanden met zijn vrouw en kinderen. De kinderen gaan naar de Regenboogschool en hebben Kortenhoefse vriendjes en vriendinnetjes. Zijn vrouw Lamya en hij hebben kennissen in het dorp die ze niet kwijt willen. Iedere dag praten ze erover. Geen idee waar ze terecht zullen komen. Het kan in Groningen, Limburg of Zeeland zijn.


Reacties

Auteur: Rik Jungmann Foto's: - Bron: Gooi- en Eemlander
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...