Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Collegeprogramma

Wijdemeren, 9 oktober 2001. Vanavond werd in het gemeentehuis van 's-Graveland door de beoogde collegepartijen, CDA, Dorpsbelangen en de PvdA, het collegeprogramma voor Wijdemeren doorgenomen en vastgesteld. Het was duidelijk dat hier raadsleden zaten die hun wortels nog in het eigen dorp hadden en sommige raadsleden die het vak nog niet geheel onder de knie hadden. Het grote wennen is begonnen. Aan elkaar en aan het raadswerk voor sommigen.


Wim Neef (CDA) zit de vergadering voor.

Als iemand iets te berde bracht waren anderen er als de kippen bij om te melden dat ook in hun dorp iets dergelijks aan de hand is en dat daarover dus ook iets in het collegeprogramma vermeld moet worden. Anderzijds werd over en weer geïnformeerd hoe zaken in de andere gemeenten geregeld en georganiseerd zijn, hetgeen soms tot verbazing bij de inwoners van de andere dorpen leidde.

Details

Het gevolg was dat bij veel onderwerpen direct naar details gesprongen werd. Zo werden plannen geopperd hoe woonwijken aan te leggen, winkelcentra in te richten, typen rioleringen te kiezen en werd in detail beschreven hoe de situatie op een bepaalde plek is en waarom dat anders moest. Hoofdlijnen waren vaak ver te zoeken. De vergadering duurde daardoor van 20.00 tot 22.45, een lange zit. Bert Nagel van het CDA deed de meeste pogingen om de anderen bij de hoofdlijnen te houden en formuleringen te kiezen die niet op een enkel onderwerp betrekkingen hadden. Soms maakte Co de Kloet over een onderwerp een zodanige opmerking dat de discussie direct plat lag.

De drie partijen hadden allen een stuk in de discussie ingebracht met hun wensen. Daarbij was Ties Hagen van de PvdA het meest uitgebreid. Hij had alle verkiezingsprogramma's doorgenomen en punten van D66 en GL in zijn wensenlijstje opgenomen. Hij gaf een korte toelichting op zijn werkwijze. Opvallend was dat de hele avond niet gesproken werd over politiezorg, veiligheid, brandweer, bejaardenzorg en jeugdwerk. Waarschijnlijk zijn de partijen het hierover roerend eens.

Als eerste kreeg René Voigt (DB) het woord. Deze werkte de lijst af en hield de hele avond als eerste het woord over een onderwerp, waarmee hij min of meer de toon voor de discussie per onderwerp zette.


V.l.n.r.: Ties Hagen, Lia Moote, Betske van Henten, 
Jan van den Broeck, Freek Visser

Bloemlezing

Een bloemlezing uit de behandelde onderwerpen.

De PvdA stelt voor om alle besprekingen openbaar te houden. DB en het CDA zijn daar tegen. Niet alles openbaar, zeker de B&W vergaderingen niet, stellen zij.

Er ontspon zich een discussie over hoe lang er nog loketten in de dorpskernen moeten blijven. Lia Moote (PvdA) riep op om niet nu al te gaan schuiven omdat tijdens de verkiezingen beloofd is dat ieder dorp een loket zou houden. Toch was de eindconclusie dat er over twee jaar gekeken zal worden of die loketten wel voldoende gebruikt worden en wat zij kosten.

De PvdA stelt voor om in de huidige gemeentehuizen van Loosdrecht en Nederhorst appartementen te maken als het nieuwe gemeentehuis klaar is. Het ging DB en het CDA te ver om dat nu al op te nemen in het collegeprogramma.

Ties Hagen stelde in zijn stuk voor om de oppositiepartijen regelmatig bij te praten om te voorkomen dat die een informatieachterstand zouden oplopen en de saamhorigheid daarmee te bevorden. Hoon was zijn deel. René Voigt zei: "Ik geloof daar niet in." Co de Kloet: "We zijn hier geen naaikransje, ik ben een tegenstander van saamhorigheid!!" Bert Nagel meldde wel voor saamhorigheid te zijn, maar dan in de kroeg. Het woord saamhorigheid werd meteen geschrapt.

Over fractieassistenten werd bepaald dat er per partij twee komen die ook commissievergaderingen mogen doen. Het moeten wel mensen zijn die op de kieslijst staan.

De PvdA wil dat de gemeente een periodiek uitgeeft. René Voigt informeerde of daarmee bedoeld wordt dat de gemeente een eigen blad moet gaan uitgeven. Co de Kloet (DB) meldde daarop dat de Wie Wat Waar, de Brug en de Nieuwsster wekelijks zullen uitkomen met een bijlage van de gemeente. "We hebben offerte aangevraagd en dat ziet er goed uit." :zei hij.


De fractie Dorpsbelangen (behalve Co de Kloet).

Er werd na enig heen en weer gepraat besloten om de rijksbijdrage voor lokale omroep door te geven aan de lokale Wijdemeerse omroep. Bert Nagel informeerde nog even bezorgd hoeveel dat dan wel was. Circa fl. 1,50 per aansluiting. "O, dan is het bespreekbaar."

Over ruimtelijke ordening had de PvdA een ferm standpunt geformuleerd. "Optreden tegen illegale bouwsels." Daartegen kwamen van DB en het CDA zoveel bezwaren en nuanceringen dat er weinig van het punt over bleef.

In Loosdrecht mag een woonboot vier meter breed zijn en in Kortenhoef zes meter, wist Yvonne Siemons in de discussie over de woonschepenverordening te melden. Dat moet maar overal zes meter worden vond zij. Men was het daarover in principe eens.

Er was door DB en CDA voorgesteld om leefbaarheidsplannen voor de kernen te maken. Ties Hagen (PvdA) vroeg zich af of dat wel nodig was nu men zo goed op weg was om het perfecte collegeprogramma voor Wijdemeren samen te stellen. Toen Co de Kloet hem wees op de situatie in Ankeveen zonder openbaar vervoer en winkels begreep hij de noodzaak en werd het punt aangenomen.

Yvonne Siemons (DB) vroeg om op te nemen dat er 100 parkeerplaatsen op de Oud Loosdrechtsedijk bij komen, zeker als het nieuwe dorpscentrum niet door zou gaan. Ook vroeg zij aandacht voor de gevaarlijke parkeersituatie ter plaatse. "Ik hoorde van een dame die daar liep en met haar tas achter de buitenspiegel van een auto bleef haken en zo ten val kwam." :zei zij. Co de Kloet (ook DB): "Ja hoor eens, we gaan toch niet één damestasje in het collegeprogramma van Wijdemeren zetten..."

In de discussie bleek dat op termijn het Ankeveensepad voor autoverkeer zal worden afgesloten.

Over de Reevaart was de conclusie dat niemand eigenlijk denkt dat het plan haalbaar is, maar het toch wel leuk zou vinden als er zoiets zou komen. Bert Nagel (CDA) wil in ieder geval het plein niet kwijt. Ties Hagen (PvdA) verwacht zoveel bezwaarschriften dat het plan onbetaalbaar wordt. Co de Kloet riep dan ook op zeker moment: "Geef dan toch gewoon toe dat het een onhaalbaar plan is!" Wim Neef suste de gemoederen door een onderzoek toe te zeggen. (Overigens een onderzoek in een grote rij onderzoeken die vanavond werden voorgesteld.)

Over dorpshuizen zei Yvonne Siemons dat er op dat gebied in Oude Loosdrecht helemaal niets, maar dan ook niets is. Zij vroeg aandacht daarvoor.

Jan van den Broeck van het CDA stelde voor om de minimanota van D66 's-Graveland uit de huidge raadsperiode integraal in Wijdemeren in te voeren en de hardheidsclausule te verruimen. Allen gingen akkoord.

Bert Nagel (CDA) bracht het Plas Dras zetten van de Horstermeer aan de orde. Bij alle partijen bleek grote huiver om zonder draagvlak onder de bevolking tot Plas Dras zetten over te gaan. Er moet een goed onderzoek naar komen.

Ties Hagen had voorgesteld om budgetten voor de kernen ter beschikking te stellen. "U bedoelt toch niet, eh, dorpsraden..." :vroeg René Voigt. Ties Hagen: "Nee, wat geld voor de buurt. Waar ze wat leuks mee kunnen doen." René Voigt: "Wie zijn ze?" Er werd besloten om dit onderwerp toe te voegen aan het kernenbeleid.

Er zal een half afhankelijke/onafhankelijke commissie Bezwaar- en Beroepschriften komen. Deels bestaand uit raadsleden en deels uit buitenstaanders. Ties Hagen wilde een onafhankelijke commissie met uitsluitend buitenstaanders. "Dan moeten de raadsleden zichzelf beoordelen!" :zei hij. Hij liet zich echter zeer snel overtuigen door René Voigt (DB) daarin bijgevallen door Jan van den Broeck (CDA) dat er ook raadsleden in de commissie moeten komen.

Vuurwerk

Afsluitend kwam er nog een beetje vuurwerk. René Voigt zei dat hij zich zeer geërgerd had aan het persbericht van de VVD waarin gesteld werd dat de collegeonderhandeling tot nu toe doorgestoken kaart waren. "Sterker nog, mevrouw van Hall heeft in beslotenheid een gesprek met Wim Neef gehad, waarna ook meneer Kastelijn nog geprobeerd heeft bij Wim Neef om de VVD erin te praten. En dat gesprek liep buitengewoon vervelend af." :aldus René Voigt. "Ik wil graag nu een reactie van mevrouw van Hall van de VVD."

Daarop kwam Els van Hall (VVD) naar voren. "De heer Neef gaf gisteren in de openbaarheid (via de AROS red.)toe dat er niet in de openbaarheid met elkaar gesproken is."
Wim Neef: "Er zijn contacten. Wij hebben keuzen gemaakt."
René Voigt: "U had vorige week moeten zeggen in de vergadering wat u er van vond. Niet via de pers."
Els van Hall: "Vanavond was ook een show. Men kende elkaars programma's." (hilarisch gelach op de tribune red.) "Ik mag ieder stuk schrijven in de krant of op een website dat wij willen."
Wim Neef: "Het hele proces is volledig in openbaarheid gegaan. We hebben het nog nooit zo openbaar gedaan..."

Vervolg

A.s. woensdag wordt in beslotenheid gesproken over de portefeuilleverdeling onder de beoogde wethouders. Op 3 december om 20.00 zal Wim Neef het beoogde College in de Dobber in Kortenhoef aan het volk presenteren.

Op 2 januari zal de eerste raadsvergadering van Wijdemeren in de loop van de middag plaatsvinden.

Zie ook de Gooi- en Eemlander.


Het Wijdemeerse weer: Droog, zonnig, 7 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...