... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


De Nieuwe Weesper

Wijdemeren, 22 november 2001. De buren houden de ontwikkelingen in Wijdemeren ook goed in de gaten. Onderstaand stuk werd kort geleden in het Weesper blad "De Nieuwe Weesper" gepubliceerd. De redactie van dat blad was zo vriendelijk ons de tekst van drie artikelen uit de afgelopen periode ter beschikking te stellen. Veel is inmiddels al bekend, maar het is toch aardig om het eens van de buren te horen.

Voor de lezers van de Wijdemeerse Webkrant is de mededeling van Wim Neef in het derde artikel dat er zo snel mogelijk een website moet komen een opsteker. Zeker in een gemeente met een zo groot oppervlak als Wijdemeren zal dienstverlening aan de burger via internet prima kunnen werken. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.


Regen en Dorpsbelangen doen VVD das om
CDA boekt onverwacht grote overwinning

WIJDEMEREN - De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Wijdemeren was aan de lage kant. Iets meer dan de helft van de kiesgerechtigde inwoners van Nederhorst den Berg, `s Graveland en Loosdrecht (50,76 procent) nam de moeite om de gang naar de stembus te maken.

Wethouder Bert Nagel van het CDA in Nederhorst den Berg zei het al in het interview in de Nieuwe Weesper van 18 oktober. Het CDA zou gebaat zijn bij een lage opkomst. "Als het regent zitten we goed", aldus Nagel in dat interview. En regenen deed het op woensdag 7 november. Of het echt door het slechte weer kwam, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Maar het CDA heeft een onverwachte overwinning geboekt. De partij behaalde zes van de negentien zetels en werd de grootste.

De recente problemen in de landelijk partijtop van bleek niet van invloed op het stemgedrag. De partij behaalde in verhouding zelfs meer zetels dan drie jaar geleden. "We rekenden op vier zetels, maar zes was boven verwachting", aldus Bert Nagel, die op plaats vier van de kieslijst staat. Volgens hem kan het slechte weer inderdaad een oorzaak kan zijn van het goede resultaat. "De regen kwam precies op het goede moment", lacht de wethouder. "De achterban van het CDA blijft niet thuis als het slecht weer is, terwijl de achterban van sommige andere partijen dat wel doen."

Duidelijk sein

Zoals die van de VVD, aldus VVD lijsttrekker Els van Hall. Haar partij behaalde vier zetels. Van Hall: "We hoopten op zes, maar vijf zetels hadden we absoluut moeten halen. Vier is teleurstellend. Maar een lage opkomst is altijd slecht voor de VVD." Van Hall beseft dat niet alleen het weer van invloed was. Ze geeft toe dat Dorpsbelangen (DB) kiezers van de partij heeft afgesnoept. "De kiezer heeft een duidelijk sein afgegeven dat alles anders moet."

Dorpsbelangen is de verkiezingen ingegaan met een lijstverbinding. Het stembiljet vermeldde zowel Dorpsbelangen uit Loosdrecht als uit Nederhorst den Berg en `s Graveland. Dorpsbelangen hoopte op deze manier zoveel mogelijk mensen uit het eigen dorp in de raad te krijgen. Dit is maar gedeeltelijk gelukt. Dorpsbelangen Nederhorst den Berg slaagde er niet in zetels te halen. De Loosdrechtse versie had meer succes. DB Loosdrecht haalde 1679 stemmen. Deze zijn goed voor drie zetels.

Ria Hennis is lijsttrekker van DB Nederhorst den Berg. Volgens haar was het bijna onmogelijk om de kiesdeler te halen. "We hadden dan ruim 480 stemmen moeten krijgen." Hoewel het Bergse DB niet voldoende stemmen wist te halen voor een zetel is Hennis erg blij. "De grote winst van DB Loosdrecht is spectaculair. Er heeft een aardverschuiving plaatsgevonden."

Zwak groepje

Van Hall van de VVD verbaast zich niet over het slechte resultaat van DB Nederhorst den Berg. "Ik heb de partij enkele keren gadegeslagen tijdens bijeenkomsten. Ik vond het maar een zwak groepje." Ze vraagt zich af hoe het verder gaat met DB. "De verschillende Dorpsbelangens zijn vooral bezig met hun eigen dorp. Maar DB Nederhorst den Berg komt niet in de raad. DB Loosdrecht en -'s Graveland weten toch niets van Nederhorst?" Volgens Hennis valt dat wel mee. "De drie DB's hebben het afgelopen jaar zeer intensief contact gehad. We hebben gelijke ideeën. En trouwens, vanaf 1 januari is er maar één DB."

Vanaf die datum is DB dan automatisch de tweede partij in Wijdemeren met opgeteld vijf zetels (DB Loosdrecht 3 en DB `s Graveland 2). Hennis verwacht daarom dat er een grote kans is dat de partij deelneemt aan een college. "Maar het CDA moet als grootste partij het initiatief nemen." Ze heeft hoop op een goede afloop. "De lijsttrekker van het CDA (Wim Neef, red.) heeft al eens laten blijken dat hij bijzonder gecharmeerd is van de huidige coalitie van CDA en DB in `s Graveland."


D66 op het nippertje in gemeenteraad

WIJDEMEREN - D66 is met een beetje geluk in de gemeenteraad van Wijdemeren gekomen. De partij kreeg in totaal 450 stemmen. De kiesdeler (het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel) stond echter op 483 (onafgerond 483,158). De democraten zouden dus net buiten de boot vallen, maar kregen een zogenoemde restzetel. Een restzetel is een zetel die overblijft nadat elke partij op basis van de kiesdeler de zetels heeft gekregen die haar toekomen. De verdeling van de restzetels gebeurt via een wettelijk vastgelegde rekensleutel.

Lijsttrekker Felix Flameling zegt dat hij gezien de lage opkomst tevreden is met de ene zetel. "Maar we staan niet te juichen". Volgens Flameling zal hij in de nieuwe gemeenteraad blijven hameren op belangrijke zaken als milieu. En uiteraard zal hij zich blijven inzetten voor het referendum.


CDA lijsttrekker Wim Neef wil coalitie met Dorpsbelangen

WIJDEMEREN - Het CDA heeft de verkiezingen in de nieuwe gemeente Wijdemeren overtuigend gewonnen. De partij mag daarom het voortouw nemen in de collegevorming. Lijsttrekker Wim Neef heeft een voorkeur voor een coalitie met de andere winnaar, Dorpsbelangen. De Nieuwe Weesper had een gesprek met deze wethouder van `s Graveland.

"Ik ben absoluut verrast", zegt Neef als hem om een reactie gevraagd wordt over de verkiezingsuitslag. "We hebben in Loosdrecht zelfs de VVD verslagen. Terwijl die partij daar altijd de grootste was." Volgens Neef heeft de nieuwe landelijke lijsttrekker van het CDA, Jan Peter Balkenende, een stimulerende werking gehad. "Hij straalt vertrouwen uit. Bovendien gaat onze aanhang meestal wel naar de stembus. Mij is het vroeger altijd met de paplepel ingegoten dat ik moest gaan stemmen."

Wim Neef begon zijn politieke loopbaan in 1986, in de plaatselijke afdeling van het CDA. Vier jaar later werd hij voorzitter. In 1999 werd hij wethouder in `s Graveland. Dit jaar schopte hij het tot lijsttrekker. Op zijn schouders rust nu de taak om het eerste college van de nieuwe gemeente Wijdemeren te vormen.

Brede coalitie

"Als eerste denk ik aan Dorpsbelangen. De partij heeft in totaal vijf zetels behaald en moet daarom verantwoording nemen. Met CDA en DB heeft de coalitie elf zetels. Maar ik wil een bredere coalitie. Ik wil er daarom graag nog een partij bij. Die andere partij zou VVD of PvdA kunnen zijn. Ik heb goede verwachtingen over de collegevorming met DB en een andere partij. Als het niet lukt, ligt het niet aan mij."

Neef wil dat Wijdemeren een open gemeente wordt. Er zal daarom zo snel mogelijk een internetsite moeten komen. Tevens wil Neef dat de gemeente regelmatig gaat publiceren in huis-aan-huisbladen. "De ramen en deuren van het gemeentehuis moeten open", aldus Neef. "De bevolking is er niet voor ons, wij zijn er voor de bevolking."

De lijsttrekker wil van Wijdemeren een "gezonde, sociale, mooie en groene" gemeente maken. "Het bedrijfsleven moet worden uitgebreid. Ook moeten er meer voorzieningen komen en deze moeten laagdrempelig zijn." Tevens wil Neef meer subsidies verlenen aan verenigingen.

Milieu en woningbouw staan allebei hoog op Neefs verlanglijstje. Twee zaken die niet altijd goed samengaan. Neef ziet geen problemen. "Rommelige gebieden kunnen we bestemmen als woningbouwlocaties." De wethouder wil zich extra inzetten voor recreatie in Loosdrecht. "Recreatie in Loosdrecht is van groot sociaal en economisch belang. Het schept werkgelegenheid en inkomsten."

Over het opengraven van de Reevaart in Nederhorst den Berg is Neef duidelijk. "Het hoeft van mij niet. Een haalbaarheidsonderzoek vind ik prima. Behalve als zo'n onderzoek tonnen gaat kosten." Ook het plasdras maken van 250 hectare in de Horstermeerpolder hoeft van Neef niet per se. "Er moet voldoende draagvlak zijn."

Worst

Het eerste punt agendapunt van de nieuwe gemeenteraad is de beslissing over het al dan niet invoeren van het burgemeestersreferendum. Neef vindt het huidige voorstel helemaal niets. De raad legt twee kandidaten voor en de burgers kunnen dan kiezen. "Zo houd je de mensen een worst voor. Voor een goed referendum moet je de Grondwet veranderen. Maar dan moet de burgemeester wel mandaat krijgen."

Neef vindt dat het beter dat de overheid de burger zo vroeg mogelijk betrekt bij plannen. "Mensen vinden het belangrijker dat ze iets te zeggen hebben over zaken als veiligheid, voorzieningen en openbaar vervoer. Daar hebben ze meer aan dan het drukken op een knop in een stembus tijdens een referendum."

Doordat de raad moet beslissen over het burgemeestersreferendum, start de gemeente met een waarnemend burgemeester. Volgens Neef wordt de naam van de waarnemer morgen, vrijdag 16 november, bekendgemaakt tijdens een gesprek met Jos van Kemenade, Commissaris van de Koningin van Noord-Holland. "Het mooiste zou natuurlijk zijn dat de gemeente direct zou beginnen met een nieuwe burgemeester. Maar ik denk niet dat het problemen gaat opleveren."


Met dank aan de Nieuwe Weesper.


Het Wijdemeerse weer: Grijs, nat, westerstorm, 6 graden.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...