... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Geen referendum?

Wijdemeren, 16 november 2001. Alleen Felix Flameling van D66 was voor het burgemeestersreferendum voor Wijdemeren toen de gekozen raadsleden afgelopen woensdag een eerste besloten oriënterende bijeenkomst hadden. Dat schrijft de Gooi vanavond.

Wim Neef had de kersverse aankomende raadsleden bij elkaar geroepen om "aan elkaar te ruiken" zoals hij eerder zei. Om de programma's naast elkaar te leggen en om te zien wat "we" nu eigenlijk willen met Wijdemeren.

Wijdemeren kan één van de eerste gemeenten in Nederland zijn waar de burgers inspraak krijgen in de benoeming van hun burgemeester. Volgens het artikel van Ed Brouwer willen of durven de nieuwe raadsleden het echter niet aan. Zij kiezen voor de oude methode waarbij een vertrouwenscommissie van raadsleden in het geheim een advies aan de Commissaris van de Koningin opstelt waarna deze de burgemeester benoemt.

Dorpsbelangen 's-Graveland was de afgelopen jaren altijd een groot voorstander van referenda. Op 23 augustus liet Co de Kloet zich in de Gooi nog zien als een enthousiast voorstander van het referendum. Ook Lia Moote van de PvdA zag er in hetzelfde artikel in de Gooi wel wat in. Op 24 augustus zei Tineke Franssen, voorzitter van Dorpsbelangen Loosdrecht dat zij een groot voorstander is van een burgemeestersreferendum. In de Gooi- en Eemlander werd echter geen enkele steun van de Dorpsbelangens gemeld.

De overige partijen hadden eerder al gesteld dat zij (min of meer, afhankelijk van de partij) tegen een burgemeestersreferendum zijn.

Van de komende mogelijkheid om duaal te gaan op 7 maart zal wel dankbaar gebruik worden gemaakt door alle partijen. Dat betekent dat de nieuwe wethouders nog tot 7 maart (de datum van de algemene gemeenteraadsverkiezingen) raadslid zijn. Daarna komen ze buiten de raad en zal de partij van de wethouders een volgende raadslid op de kandidatenlijst aan de fractie kunnen toevoegen.

Aanstaande woensdag zal er in het openbaar gesproken worden over het nieuwe college van B&W om 20.00 in het gemeentehuis van Loosdrecht. Op 26 en 28 november zullen er eveneens openbare onderhandelingen tussen de beoogde coalitiepartijen plaatsvinden.

De nieuwe raad zal op 2 januari in een speciale raadsvergadering geïnstalleerd worden.


Het Wijdemeerse weer: Grijs, druilerig, af en toe motregen, 10 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...