... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


DREMPELS HERENWEG

Elbert Mooylaan

's-Graveland, 1 november 2001.

Verkeersdrempels zijn een gevoelig onderwerp voor Wethouder en lijsttrekker Wim Neef van het CDA. Onlangs zei hij tijdens een politiek café van de AROS dat hij het niet plezierig vond dat er in de Wijdemeerse Webkrant zo vaak over hem in combinatie met drempels geschreven wordt. Gisteravond werd er in de een commissie grondgebied in 's-Graveland gesproken over drempels. Een dilemma..

We wagen het er toch maar weer op.

Waar ging het om? Het college van B&W stelt voor om de drempels op de Herenweg van 's-Graveland naar Ankeveen geheel weg te halen. Sommige bewoners willen dat niet, andere willen dat weer wel. In de discussie speelde tevens een rol dat in de Wie Wat Waar had gestaan dat nadere informatie op het gemeentehuis te krijgen was. Burgers die vroegen om die informatie werd echter te verstaan werd gegeven dat de voorstellen geheim waren en dus niet verstrekt konden worden. De publieke tribune was gevuld met een twintigtal Herenwegbewoners die er duidelijk het hunne van dachten. Het was direct duidelijk dat het geen saaie avond hoefde te worden. En dat werd het ook niet.

Alle foto's bij dit artikel zijn voor de
Wijdemeerse Webkrant gemaakt door Douwe van Essen.


De nieuwe drempels op de Emmaweg,
met 80 km te nemen volgen
s diverse raadsleden.

Voordat de discussie begon, vroeg Douwe van Essen aan zijn CDA wethouder of de stukken geheim waren of niet en waarom burgers de concept-raadsvoorstellen niet mochten krijgen. Wethouder Neef wist niet dat ze geheim waren. De ambtenaar zei dat er financiële gegevens in stonden die geheim waren en dat ze daarom niet verstrekt waren. Dick 't Hoen (VVD) vond dat flauwekul en noemde daarop het bedrag waar het om ging. Bovendien merkte hij op dat het ambtelijk advies was geweest om de drempels te laten liggen, maar dat het college van B&W had besloten om ze weg te halen.


Koninginneweg

Van achter de collegetafel werd vervolgens aangevoerd dat het om een concept ging en dat de stukken daarom geheim waren. Het eind van deze discussie was dat Wim Neef besloot dat de vergadering openbaar was en de stukken niet geheim. Let wel. De discussie over de drempels was nog niet begonnen!

Daarop sprak Casper Keller, aanwoner van de Herenweg, de commissie toe. Hij deed een klemmend beroep op de raad om de drempels te laten liggen. Ellen Hinlopen van het eerste stuk Herenweg (Klapbrug - Kwakel) was dat niet met hem eens. De drempels moeten weg volgens haar, want zij schudt in haar bed en haar huis scheurt. Een derde inspreker stelde een compromis voor. Vlak ze af of haal ze weg in het eerste stuk en laat ze liggen in het tweede stuk.

Daarna begon de discussie pas echt. Emotie en chaos waren daarbij de sleutelwoorden.


Koninginneweg

Douwe van Essen (CDA) beet het spits af. "In maart stelde u voor om de drempels af te vlakken. Daar kreeg u toen geen meerderheid voor, vanweg de kosten. Waarom denkt u nu dat die meerderheid wel zal zijn? Luister naar de omwonenden, dat deed u op de Emmaweg ook. De bewoners van de Herenweg willen de drempels houden. Misschien dat we alleen nog eens moeten kijken naar de drempels in het eerste stuk. Mijn advies: laat het zoals het is."

Henk de Kloet (Dorpsbelangen) was het niet met hem eens. "Wij zijn tegen drempels op doorgaande wegen, dus willen wij dat de drempels op de Herenweg verdwijnen."

Nadja Jungmann (D66) wil niets aan de situatie wijzigen. "In maart wilde de meerderheid dat ook niet. Waarom wilt u ze eigenlijk weghalen? D66 wil de situatie laten zoals hij is. Eventueel het eerste stuk wat aanpassen vanwege de direct naast de weg gelegen bebouwing." De medewerker van grondgebied achter de collegetafel zei dat verschillende drempels in één weg niet kan. Alle drempels moeten identiek zijn stelde hij. "Waar een wil is is een weg." :sprak Nadja Jungman daarop.

Dick 't Hoen (VVD) vond dat de drempels bijdragen aan de verkeersveiligheid. "U moet ze niet weghalen. Bovendien, daarna wilt u de snelheid met flitspalen gaan controleren, maar die krijgt u zeker niet als u net de drempels verwijderd heeft."

Rie Boeve (GL) zei dat het een belachelijk voorstel was om de drempels weg te halen, zeker nu er ook bromfietsers op de weg rijden en er mensen oversteken naar het aan de overkant liggende fietspad.

Nelleke Schenkkan (Algemeen Belang) had zich goed geprepareerd. Zij las met luide stem een verhaal voor dat erop neer kwam dat er bij verwijdering van de drempels sprake is van kapitaalvernietiging en dat er bovendien geen dekking is voor het benodigde geld. Ook voerde zij argumenten aan die al eerder genoemd waren.

Tijdens de discussie had wethouder Neef aangegeven dat het college van mening is dat de Herenweg een gebiedsontsluitingsweg is en daarom niet met drempels ingericht hoeft te worden, maar wel mag worden. Er kwam niet helder ter tafel welk gewijzigd inzicht het college had doen besluiten om met de nederlaag van maart in de herinnering, nogmaals een poging te wagen om een nog verregaander voorstel op tafel te leggen.


De omstreden drempels op de Herenweg

Samenvattend: Alleen Dorpsbelangen is voor het verwijderen van de drempels. Wethouder Neef concludeerde daarop dat het voorstel zal worden aangepast. De drempels in de Herenweg blijven liggen. Naar het eerste stuk wordt nog bekeken.

Het debat bleek achteraf storm in een glas water te zijn.


Het Wijdemeerse weer: Zonnig, fris najaarsweer, 15 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...