... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Wijdemeren een feit

Wijdemeren, 30 mei 2001. Gisteren was het zover. De Eerste Kamer nam het wetsontwerp unaniem aan om Loosdrecht bij Noord-Holland te voegen en om de gemeenten 's-Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg met ingang van 1 januari 2002 vrijwillig samen te voegen tot de nieuwe gemeente Wijdemeren.

Daarmee is een proces afgerond dat in 1995/1996 begon met de dreiging van annexatie door Hilversum en de samenwerking van 's-Graveland en Loosdrecht om tot samenvoeging te komen. Later sloot Nederhorst den Berg zich bij dat samenwerkingsverband aan.

De provincie Utrecht startte een jaar of drie geleden alsnog een tegenoffensief, maar dat mocht niet baten.

Met dit besluit is geschiedenis geschreven. De gemeenteraden waren unaniem voor de vrijwillige samenvoeging en de provinciegrens bleek minder heilig dan hij altijd werd voorgesteld.

Wilt u de geschiedenis nog eens nalezen, klik dan hier.

Met de publicatie van deze wet in de Staatscourant treedt hij in werking en is de samenvoeging formeel een feit. Dit stond er op de website van de Eerste Kamer vandaag:

Samenvoeging gemeenten 's-Graveland, Nederhorst den Berg en Loosdrecht, en wijziging grens provincies Noord-Holland en Utrecht (27.255)

Dit wetsvoorstel betreft de vrijwillige samenvoeging van de gemeenten 's-Graveland, Nederhorst den Berg en Loosdrecht tot de nieuwe gemeente Wijdemeren, die ruim 23.000 inwoners zal tellen.

Omdat de eerste twee gemeenten in de provincie Noord-Holland liggen en de derde gemeente in de provincie Utrecht, wijzigt met deze samenvoeging tevens het grensbeloop tussen deze provincies. De nieuwe gemeente komt te liggen in de provincie Noord-Holland.

Het voorstel is op 20 februari 2001 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 29 mei 2001 als hamerstuk afgedaan.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...