... ...
Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Open Brief DB

Loosdrecht, 12 december 2001. Onderstaande open brief van Dorpsbelangen Loosdrecht, bij monde van haar voorzitter Tineke Franssen, vraagt dringend aandacht voor eventuele overhaaste besluitvorming over het dorpscentrum in Loosdrecht. (Zie ook 11 december.)

Open brief aan de politiek

  • Aan het College van Burgemeester en Wethouders
    van de gemeente Loosdrecht
  • Aan de Raad van de gemeente Loosdrecht
  • Aan de toekomstige Raadsleden van de gemeente Wijdemeren
  • Aan de commissarissen van de Koningin van de Provincies Noord-Holland en Utrecht, de heren J. van Kemenade en B. Staal en de colleges van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Utrecht
  • Landelijke, regionale en plaatselijke pers

Loosdrecht, 12 december 2001


De ontwikkeling van plannen voor het Dorpscentrum Oud-Loosdrecht is al jarenlang een heet hangijzer in de Loosdrechtse samenleving. Diverse plannen zijn door het college van Burgemeester en Wethouders gelanceerd, maar door kritiek van de belanghebbenden, zowel van bewoners als van ondernemers, weer naar de prullenbak verwezen. Dit alles leidde er uiteindelijk toe dat Amstelland, de beoogde projectontwikkelaar, zich terugtrok.

Enige tijd geleden werd opnieuw in een besloten vergadering een plan aan de leden van de gemeenteraad gepresenteerd. De reden van deze besloten presentatie is ons tot op heden ontgaan. Vervolgens werd dit plan medio oktober aan de bevolking gepresenteerd. Inspraak bleek op geen enkele wijze mogelijk en van financiële onderbouwing was nog geen sprake.

Ongeveer tegelijkertijd kwam de projectontwikkelaar Fortis met een alternatief plan naar buiten. Na het afhaken van Amstelland had het gemeentebestuur Fortis uitgenodigd met ideeën te komen voor ontwikkeling van een plan voor het dorpscentrum. Toen Fortis deze plannen vervolgens aan het College voorlegde, bleek de keuze voor het andere plan reeds genomen en werd het Fortis-plan om onduidelijke redenen van tafel geveegd.

Toch omvat dit plan in onze visie een groot aantal pluspunten ten opzichte van het plan van het College:
het eiland Bornholm blijft in dit plan grotendeels intact, terwijl in het plan van het College het laatste groen in het Dorpscentrum opgeofferd wordt voor een haven; in tegenstelling tot het plan van het College behelst het Fortis-plan wèl diverse seizoensverlengende elementen, de exploitatie van het geheel komt onder verantwoordelijkheid van Fortis en het plan kan volgens Fortis voor de gemeenschap vrijwel budgetneutraal gerealiseerd worden. Dit alles in tegenstelling tot het plan van het College.

Eén en ander dient nadrukkelijk onderzocht en meegewogen te worden.
Op 7 november jongstleden heeft de kiezer onomstotelijk duidelijk gemaakt geen vertrouwen meer te hebben in de zittende politieke vertegenwoordigers in College en Raad van de gemeente Loosdrecht. Bijna 50% van de kiezers gaf zijn stem aan Dorpsbelangen Loosdrecht.
Beide collegepartijen, VVD en CDA, verloren in Loosdrecht zeer fors.

Hoewel het zittende College en de zittende Raad formeel het recht hebben om tot en met 31 december aanstaande beslissingen te nemen, zijn wij van mening dat zij zich door de verkiezingsuitslag moreel gedwongen zouden moeten voelen om geen verstrekkende beslissingen meer te nemen. Voor zover ons bekend is dit ook het advies dat het College van diverse kanten heeft gekregen.

Toch zullen op 17 en 19 december aanstaande aan de commissies en de gemeenteraad voorstellen voorgelegd worden om de plannen voor het Dorpscentrum Oud Loosdrecht te elfder ure alsnog goed te keuren. Let wel, het College en de Raadsleden hebben dan al officieel afscheid genomen.

De financiële onderbouwing van deze voorstellen komt pas in de loop van deze week beschikbaar. Heeft de Raad dan nog wel voldoende tijd om deze stukken diepgaand te bestuderen en tot een weloverwogen beslissing te komen? Het gaat hier immers om een miljoeneninvestering. Hoe gaan de exploitatiekosten drukken op de begroting van Wijdemeren?

Bestuur en aanstaande fractie van Dorpsbelangen Loosdrecht zijn bang dat u de komende generaties Wijdemerenaren onbedoeld opzadelt met de financiële consequenties van deze beslissing. Wij vrezen dat dit onherroepelijk zal leiden tot een forse lastenverhoging voor de burgers van heel Wijdemeren. En dat is beslist niet nodig!

Wij doen daarom een uiterst klemmend beroep op het College van B&W en op de leden van de Gemeenteraad van Loosdrecht om in deze raadsperiode af te zien van definitieve besluitvorming over het plan voor het Dorpscentrum Oud Loosdrecht. Reserveer slechts gelden, maar onthoud u van besluitvorming over de invulling van het plan of over de keuze van de projectontwikkelaar. 

Wij doen ook een zeer klemmend beroep op de beide Commissarissen van de Koningin, de heren Van Kemenade en Staal. De kiezer heeft overduidelijk laten zien geen vertrouwen te hebben in de Loosdrechtse politiek. Wend uw invloed aan om gelden voor de ontwikkeling van het toeristische dorpscentrum in Oud Loosdrecht slechts te oormerken. Laat de invulling over aan de nieuwe vertegenwoordigers van de bevolking van de nieuwe gemeente Wijdemeren. De kiezer heeft zich op 7 november immers overduidelijk uitgesproken!

Hoogachtend,
Bestuur en toekomstige fractie van
kiesvereniging Dorpsbelangen Loosdrecht

Tineke Franssen
voorzitter


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...