Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Paling, gondels en kramen

Kortenhoef, 4 augustus 2001. In de G&E van vandaag schrift Nico Postma over het evenement dat op 1 september in Kortenhoef zal plaatsvinden.

De jaarlijkse gondelvaart met braderie zal voor het eerst gecombineerd worden met het Nederlands Kampioenschap Palingroken. Yvonne van den Brand, voorzitter van de Vechtplassen Palingrook Commissie (VPC) legt uit dat dat handiger is omdat de Kortenhoefse Dijk dan maar één keer afgesloten hoeft te worden voor het verkeer. Daarom is in overleg met de Stichting BLOK, waar van den Brand ook lid van is, besloten om de combinatie te maken.

Dierenbeschermers hebben de afgelopen tijd aandacht gevraagd voor het lot van de paling en de manier waarop deze in zout op een ellendige manier aan zijn einde komt. Dit heeft geleid tot een goed gesprek tussen de VPC en de dierenbeschermers op initiatief van de VPC. Aan het gesprek namen o.a. Henoch Bos van de VPC en Rob Kloosterman van de dierenbeschermingsorganisaties deel. Bos zei dat het een goed gesprek was en dat ook de VPC een voorstander is van het diervriendelijker doden van de palingen zoals electrocutie of onderkoeling. Hij hoopt dat de Staatsecretaris nog dit jaar met wetgeving komt.

Het evenement begint op 1 september om 12.00 uur. De braderie zal staan van de brug over het Hilversums Kanaal tot aan restaurant Jan en Alleman. Vanaf dat punt zullen de palingrokers opgesteld worden. Omdat parkeren op de Dijk onmogelijk is zal er een pendelbusje vanaf de Kwakel (eind Kerklaan in Kortenhoef) naar oud Kortenhoef rijden.

De uitslag van het Kampioenschap zal om 17.00 door Wil Kellermann (kunstschilder in Kortenhoef) bekendgemaakt worden. De braderie zal tot 23.00 uur blijven staan. De gondelvaart zal zoals ieder jaar bij het vallen van de duisternis starten rond half negen. In de jury zullen Burgemeester Kozijn  van 's-Graveland, Burgemeester Jos Gieskens van Loosdrecht en Loco-burgemeester Bert Nagel van Nederhorst den Berg zitting nemen.

Ook zal er weer een feesttent bij de Oude School aan de Dijk opgesteld worden waar de prijsuitreiking voor de mooiste gondel rond 24.00 zal plaatsvinden en het feest tot in de kleine uurtjes doorgaat.

Zie ook de website van de VPC voor meer informatie.


Het Wijdemeerse weer: Zonnig en buien, 21 graden. lichte westelijke wind.

Link van de dag.

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...